Εντός της εβδομάδας που ξεκίνησε κρίνονται  οι ημερομηνίες για την σταδιακή άρση του lockdown.

Δεδομένο είναι πως το άνοιγμα στο λιανεμπόριο θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες θα «κλειδώσουν» μέσα σε αυτή την εβδομάδα, όπως αποκάλυψε χθες ο Άκης Σκέρτσος. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε πως θα υπάρξει άνοιγμα τον Απρίλιο, ωστόσο οι ημερομηνίες θα αποσαφηνιστούν μετά την συνεδρίαση που θα γίνει με την επιτροπή των ειδικών την Τετάρτη.

Η 12η Απριλίου σύμφωνα με τους ειδικούς και τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης, από την 5η Απριλίου, που συζητείτο αρχικά.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Να τονιστεί πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου ωστόσο αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Ωστόσο ορισμένοι εκ των ειδικών κρίνουν κουβέντα για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει μετά τις 12 Απριλίου.

«Είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για 5 Απριλίου, το έχω πει και στους εμπορικούς συλλόγους. Θα έπρεπε να μιλάμε για τις 12 Απριλίου. Είναι εφικτό να προλάβουμε και το Πάσχα αν ανοίξουν τότε τα μαγαζιά. Ακουσα ότι λένε οι έμποροι ότι θα κάνουν κινητοποιήσεις αν δεν ανοίξουν στις 5 Απριλίου. Αυτό είναι αυτοκτονικό, θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά» είπε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σχολίασε πως ελπίζει να μπορέσει να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα στις 5 Απριλίου, όμως αυτό θα το κρίνει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

«Ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» είπε χαρακτηριστικά.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Πέτσας: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς

Για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μίλησε και ο Στέλιος Πέτσας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών απέφυγε κι αυτός να μιλήσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες, σημειώνοντας πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα.

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», είπε.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση.

Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Πέτσας.

Πηγή: politisonline.com