Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλήξει θανάσιμα την παγκόσμια οικονομία, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Δεδομένης της κατάστασης αυτής, η βασίλισσα της Μ. Βρετανίας θα δει τα εισοδήματά της να μειώνονται δραματικά.

Σύμφωνα με το περιοδικό People, δεδομένου ότι το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται να είναι κοντά, μια εκτίμηση για τα οικονομικά της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι η απώλεια εσόδων από την ακύρωση τουριστικών επισκέψεων και διάφορων εκδηλώσεων στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα ανέλθει σε 25 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρόβλεψη έγινε στη διάρκεια ενημέρωσης από τον διαχειριστή των βασιλικών κονδυλίων Sir Michael Stevens, ο οποίος ελέγχει την «Κυρίαρχη Επιχορήγηση» (Sovereign Grant) και χειρίζεται τα χρήματα προκειμένου να πληρώνει για τα «επίσημα καθήκοντα της 94χρονης βασίλισσας, της οικογένειάς της και τη συντήρηση των βασιλικών κατοικιών».

Ο Michael Stevens ανέφερε συγκεκριμένα:

«Αν κοιτάξουμε το βασικό Sovereign Grant και τα έσοδα που παράγουμε για να συμπληρώσουμε το Sovereign Grant, και τα δύο υποστηρίζουν τα επίσημα καθήκοντα της βασίλισσας, αναμένουμε σημαντική μείωση των εισοδημάτων από το Royal Collection Trust λόγω του αντίκτυπου της COVID -19 στους αριθμούς επισκεπτών τους.

Σε αυτό οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης απώλειας εισοδήματος, η οποία εκτιμάμε ότι θα είναι περίπου πέντε εκατομμύρια λίρες ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια».

To People αναφέρει ως προς το Sovereign Grant ότι «βασίζεται στο 15% τοις εκατό των πλεονασμάτων των εσόδων της συλλογής ακινήτων της βασιλικής οικογένειας, Crown Estate και έχει οριστεί στα 63 εκατομμύρια δολάρια». Ωστόσο, το 2017 αυξήθηκε έως και 25% για μια περίοδο 10 ετών για να αποπληρωθεί το κόστος για διάφορες επισκευές και βελτιώσεις και διαμορφώθηκε στο ποσό των 470 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εξοικονομήσεις δαπανών θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση ορισμένων απωλειών

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας και επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τη διερεύνηση μέτρων μείωσης των εξόδων για την κάλυψη της διαφοράς. Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος για περιηγήσεις στα βασιλικά ανάκτορα στο άμεσο μέλλον, αυτές οι εξοικονομήσεις δαπανών θα «βοηθήσουν στην αντιστάθμιση ορισμένων απωλειών» δήλωσε ανώτερη βασιλική πηγή στο περιοδικό.

Πηγή: politisonline.com