Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης για τις πορείες, στο οποίο και συμπεριελάμβανε τη φύλαξη των δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης που ανακοινώθηκε σήμερα συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων, οι οποίοι θα μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, τα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ, με επιστολή τους, ζήτησαν διευκρινίσεις και επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν θα περιορίζεται κανείς δημοσιογράφος ή φωτορεπόρτερ και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα είναι μια επιλογή για εκείνους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3) ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Πηγή: politisonline.com