Αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το Άγιον Όρος, μετά την ολοκλήρωση των τεστ ανίχνευσης κορωνοιού.

Τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν τη σκήτη του Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη),, όπου υπήρχε υποψία κρουσμάτων και διενήργησαν πενήντα τεστ, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά στον κορωνοϊό.

Αρνητικά, είναι και δεκάδες τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αθωνιάδα Σχολή και την ευρύτερη περιοχή των Καρυών.

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο τριήμερο σε δύο μονές και μια σκήτη (Αγίου Παύλου, Χελανδαρίου και Μπογκορόβιτσα), τέσσερις μοναχοί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν και νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη.ο ένας μάλιστα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως αποκάλυψε χθες το Eleftherostypos.gr o ΕΟΔΥ σύστησε το Άγιο Όρος να «κλείσει» για 15 ημέρες αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Με βάση πάντως την απόφαση που εκδόθηκε για το  Άγιο Όρος υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς από την στιγμή που επιτρέπεται η είσοδο μέχρι 10 ατόμων σε κάθε μονή, αν το πάμε αθροιστικά ο συγκεκριμένος αριθμός των επισκεπτών υπερβαίνει τους 500.

Πέραν όμως της ανησυχίας που υπάρχει για τους 2000 περίπου μοναχούς  υπάρχει και προβληματισμός και για τους ανθρώπους που πηγαίνουν για εργασίες στις μονές.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη Σύναξη  της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η οποία αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν σε μονές.

Στην απόφαση, τονίζεται ιδιαιτέρως ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των εισερχομένων στο Άγιο Όρος σε άλλη μονή, εκτός από αυτήν στην οποία διαμένουν.

Σε περίπτωση εμφάνισης  ύποπτων κρουσμάτων  α πρέπει να ειδοποιείται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τέλος, στο εξής θα επιτρέπεται η είσοδος στο Άγιο Όρος προσκυνητών από το εξωτερικό μόνο με πρόσφατο αρνητικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Πηγή: politisonline.com