Κάπου στη Γαλλία, ένα μικρό αγαλματίδιο κουκουβάγιας σε πτήση αναδύθηκε από το χώμα, όπου είχε παραμείνει θαμμένο για πάνω από 30 χρόνια. Η αναζήτηση της χρυσής κουκουβάγιας, ένα από τα πιο πολυάριθμα κυνηγία θησαυρού στον κόσμο, φαίνεται ότι επιτέλους πλησιάζει στο τέλος της. Σε ανάρτηση στην επίσημη γραμμή επικοινωνίας του κυνηγιού, αναφέρθηκε ότι «μια δυνητικά νικητήρια λύση επαληθεύεται». Μάλιστα, λίγο αργότερα, ήρθε και δεύτερη επιβεβαίωση που ανέφερε να σταματήσουν τις ανασκαφές καθώς το αντίγραφο είχε ξεθαφτεί.
Ο συγγραφέας αυτού του κυνηγιού, Michel Becker, είναι ένας Γάλλος καλλιτέχνης που είχε εικονογραφήσει το βιβλίο «Στα ίχνη της χρυσής κουκουβάγιας», το οποίο εκδόθηκε το 1993. Στην έκδοση αυτή υποσχέθηκε ένα χρυσό και ένα ασημένιο αντίτυπο, τα οποία θα έπαιρνε όποιος διέλυε πρώτος τους γρίφους που ήταν κρυμμένοι στις σελίδες του. Η ιδέα προήλθε από το βρετανικό μπεστ-σέλερ «Masquerade», το οποίο είχε προκαλέσει μια εθνική αναζήτηση για έναν χρυσό λαγό.
Τα τελευταία 31 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στο κυνήγι, το οποίο απέκτησε δημοτικότητα με την άφιξη του διαδικτύου. Δεκάδες διαδικτυακά φόρουμ έδωσαν την ευκαιρία στους κυνηγούς, γνωστούς ως chouetteurs, να ανταλλάσσουν θεωρίες και να δημιουργούν μια βάση δεδομένων πληροφοριών σχετικά με τους γρίφους. Ωστόσο, κανείς δεν είχε καταφέρει να λύσει τον τελικό, 12ο γρίφο, ένα σύνολο από κομμάτια των 11 κύριων γρίφων.
Η αναζήτηση έχει προκαλέσει πολλές νομικές διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης μίας που άσκησε ο ίδιος ο Becker μετά τον θάνατο του συγγραφέα Max Valentin το 2009, για να μάθει την ακριβή τοποθεσία του θαμμένου αγάλματος. Μάλιστα, ο Becker είχε βρεθεί και σε δικαστικές περιπέτειες με αναστατωμένα μέλη της κοινότητας, όταν προσπάθησε να πουλήσει την κουκουβάγια το 2018.
Με την ολοκλήρωση της αναζήτησης, πολλοί από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Κάποιοι παράλληλα αισθάνθηκαν ανακούφιση, καθώς θεωρούσαν το θησαυρό μια πολύχρωμη και μοναδική περιπέτεια, αν και κάποιες φήμες περί εγκληματικής ενέργειας κυκλοφόρησαν στις ανακοινώσεις τους.
Μαζί με την κουκουβάγια, όλοι ήθελαν να μάθουν ποιος την βρήκε και πού ακριβώς είχε θαφτεί. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, όμως, αυτές οι πληροφορίες παρέμεναν μυστικές. Το μακροβιότερο κυνήγι θησαυρού στον κόσμο πιστεύεται ότι είναι το “The Secret” του Byron Preiss, που δημοσιεύθηκε το 1982, το οποίο περιλαμβάνει την αναζήτηση 12 θησαυρών θαμμένων σε μυστικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Πηγή: tanea.gr