Ο Ντάνιελ Λεβί, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου πολιτικής US-Middle East Project, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι το Ισραήλ φαίνεται να στοχοποιεί τον ρόλο του ως κεντρικού ηγεμονικού παράγοντα στην περιοχή. Ωστόσο, οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση είναι περιορισμένες, καθώς οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ισραήλ είναι μη ρεαλιστικές και η αντίσταση, όπως αυτή της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, διαρκεί.
Ο πόλεμος στη Γάζα, παρά την ύπαρξη ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει σημάδια τερματισμού και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ισραήλ περιλαμβάνει τη συνέχιση της επιρροής του στην περιοχή. Όσον αφορά τις Παλαιστινιακές περιοχές, οι επιδιώξεις του Ισραήλ είναι επικεντρωμένες στη μόνιμη μετατόπιση των Παλαιστινίων, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως μέσο πολιτικής αναγέννησης.
Η κατάσταση αυτή οξύνεται από εσωτερικούς παράγοντες, όπως η διχόνοια στην ισραηλινή κοινωνία και η εξάντληση των στρατιωτικών πόρων. Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις στην υποστήριξή του. Σχολιάζει ακόμη ότι η αμερικανική πολιτική φαίνεται να μην αλλάζει σημαντικά, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της σύγκρουσης.
Το Ιράν έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο στις δυνάμεις αντίστασης, αλλά οι διεθνείς παρεμβάσεις είναι περιορισμένες. Η έλλειψη μιας ισχυρής παλαιστινιακής ηγεσίας και η απουσία υποστηρικτικών κινήσεων από αραβικά κράτη καθιστούν το περιβάλλον ακόμα πιο περίπλοκο. Η έλλειψη σοβαρών προτάσεων για μια βιώσιμη λύση και η προσήλωση του Ισραήλ στην απόρριψη της λύσης των δύο κρατών δείχνει ότι οι προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης είναι κάτι περισσότερο από αβέβαιες.
Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή πολιτική και το διεθνές δίκαιο, ενώ η δυνατότητα της Ευρώπης να παίξει έναν προστατευτικό ρόλο είναι περιορισμένη. Επιπλέον, η διπλωματία στην περιοχή διαρκώς εξελίσσεται, με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να προετοιμάζονται για πιθανές αντιδράσεις.
Πηγή: tanea.gr