Διάκριση και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Αφγανιστάν: Μια Παράδοξη Κατάσταση

Διάκριση και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Αφγανιστάν: Μια Παράδοξη Κατάσταση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, οι Ταλιμπάν δεν περιορίζονται μόνο στην καταπίεση των γυναικών, αλλά έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περιορισμούς και στους άνδρες, όπως η υποχρέωση να διατηρούν μακριά μούσια και να μη φορούν τζιν ή κοντοκουρεμένα μαλλιά. Επιπλέον, αναγκάζονται να τηρούν αποστάσεις από γυναίκες που δεν είναι συγγενείς τους και να μην επικοινωνούν μαζί τους. Πολλοί άνδρες αναλογίζονται, όπως αναφέρεται, ότι αν είχαν υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών νωρίτερα, ίσως να μην αντιμετώπιζαν τώρα την ίδια τύχη.

Χαμντουλάχ Φιτράτ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι θύμα διάκρισης στο Αφγανιστάν» και ότι η χώρα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, η κατάσταση των γυναικών είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τις γυναίκες να μετατρέπονται σε «μαυροντυμένα φαντάσματα» και να τους έχει αφαιρεθεί ακόμη και το δικαίωμα να εκφράζουν τη φωνή τους δημόσια.

Παράλληλα, οι διεθνείς πολιτικές σκηνές αναδεικνύουν τις αντιφάσεις των ηγετών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επικέντρωσε την προσοχή του στις επιθέσεις κατά της οικογένειας, διερωτώμενος για την «ντροπή» που εκφράστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Εντούτοις, η Τουρκία έχει αποχωρήσει από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, με τις οργανώσεις υπερ των γυναικείων δικαιωμάτων να βρίσκονται υπό δίωξη.

Στην άλλη πλευρά του κόσμου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απευθύνει εκκλήσεις για την προστασία των γυναικών από διάφορους κοινωνικούς κινδύνους, επιχειρώντας να καταστείλει τις ανησυχίες για την πολιτική του. Παράλληλα, οι δηλώσεις του υποψήφιου αντιπροεδρικού του, Τζέι Ντι Βανς, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς εκφράζει εξαιρετικά συντηρητικές απόψεις περί γονιμότητας και γυναικών.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αμφισβήτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει σε πολλά επίπεδα και χώρες, με τις γυναίκες και τις κοινωνικές ομάδες να βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο διαρκών πολιτικών αγώνων. Πηγή: tanea.gr