Την παραπομπή του απερχόμενου ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της πολυτάραχης προεδρικής του θητείας, δρομολογούν οι Δημοκρατικοί,  με άρθρο παραπομπής (article of impeachment), που θα φέρουν προς ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το άρθρο πιθανόν θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες Σάββατο ο Δημοκρατικός πολιτικός Τεντ Λου, μέλος του σώματος αυτού του Κογκρέσου, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παραπομπή για υποκίνηση ανταρσίας

«Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου (της Βουλής Νάνσι) Πελόσι θα προτιμούσαμε ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί, ή ο αντιπρόεδρος (Μάικ) Πενς να δείξει πως έχει σπονδυλική στήλη και για χάρη του εαυτού του και της οικογένειάς του να επικαλεστεί την 25η τροπολογία» του Συντάγματος, ανέφερε ο Λου.

«Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, τότε τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το άρθρο της παραπομπής, που αφορά υποκίνηση ανταρσίας, κι αναμένουμε πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Λου, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους το κατηγορητήριο, σημείωσε ότι συνεισηγητές του θα είναι 180 Δημοκρατικοί βουλευτές.

«Θα υπάρξουν Ρεπουμπλικάνοι που θα το ψηφίσουν», διαβεβαίωσε ο Λου μέσω Twitter, τονίζοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με βουλευτές του GOP ώστε να προσυπογράψουν το κείμενο, να είναι συνεισηγητές του. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι.

Το κατηγορητήριο θα καλεί να παυθεί ο Τραμπ από το αξίωμα για «υποκίνηση ανταρσίας στο Καπιτώλιο».

Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Η παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.

Τα σενάρια των επόμενων 10 ιδιαίτερα κρίσιμων ημερών

Δεδομένου ότι ο χρόνος μέχρι την 20η Ιανουαρίου, οπότε και ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν είναι περιορισμένος, τα πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ είναι 4 :

Παραίτηση του Τραμπ

  • Να παραιτηθεί οικειοθελώς υπό την απειλή τόσο της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας όσο και της παραπομπής του σε νέα δίκη. Το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς ο ίδιος φέρεται να ρωτά συνεχώς τους ανώτερους συμβούλους για την ικανότητά του να απονείμει χάρη στον εαυτό του προτού αποχωρήσει από το αξίωμα.

Παραμονή στη θέση του

Σύμφωνα με το CBS, υπό την απειλή της επίκλησης της 25ης τροπολογίας και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ περιμένει απλά να ολοκληρωθεί η θητεία του «υπό περιορισμό».

Ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας

Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επικυρώθηκε το 1967 -στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963- δίνει το δικαίωμα στον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Όταν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των υπουργών πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να την μεταφέρουν στους εκπροσώπους των κομμάτων στο Κογκρέσο. Όταν συμβεί αυτό, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει άμεσα θέση υπηρεσιακού προέδρου.

Αν ωστόσο, ο πρόεδρος αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει επί του θέματος, με απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία.

Παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη στη Γερουσία

Τα άρθρα ενός ενδεχόμενου κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ για την παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία, υποβάλονται στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εάν το Σώμα τα ψηφίσει, τότε η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία αποφασίζει εάν θα καταδικάσει ή όχι.

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το CBS News, αποτελείται από ένα άρθρο με τίτλο «υποκίνηση εξέγερσης». «Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα και κακή διαχείριση υποκινώντας σκόπιμα βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το προσχέδιο.

Εάν προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι η δεύτερη φορά που το Σώμα θα επιδιώξει κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Ωστόσο, η Γερουσία τον αθώωσε και για τις δύο κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ δύο φορές. Ωστόσο, η προοπτική μιας καταδίκης φαίνεται ανέφικτη λόγω της ευρείας υποστήριξης του Τραμπ στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αρκετά μέλη του κόμματος του προέδρου θα συμφωνούσαν σε μία καταδίκη του.

Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση παραπομπής του μπορεί να είναι μόνο συμβολική, προκειμένου να λογοδοτήσει ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Πηγή: politisonline.com