«Φρένο» βάζει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτόν τον μήνα, η «έκρηξη» των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ κάθε σχετική συζήτηση μετατίθεται για μετά τις 5 Απριλίου και αυτό υπό την προϋπόθεση, να έχουμε δει δείγματα μείωσης του εξαιρετικά επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός στόχευε στο να γίνει το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, τα τελευταία δεδομένα «παγώνουν» τις σκέψεις για επαλειτουργία της αγοράς, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωνε χθες στον ΣΚΑΪ πως «είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα».

Το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα εξεταστεί πια, από τις αρχές Απριλίου, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως η παράταση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα «σπρώξει» για αργότερα και το άνοιγμα σχολείων και φυσικά της εστίασης.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στο θέμα των σχολείων έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των λυκείων, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση υπάρχει η πρόθεση να επαναλειτουργήσει με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας και αυστηρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, πριν από το Πάσχα.

Αντίθετοι και οι ειδικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αρνητικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και ειδικά της αγοράς εμφανίζονται και οι ειδικοί σε δηλώσεις τους. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, χαρακτήρισε χθες «εκτός πραγματικότητας» τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σχολίασε: «Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Αυτό θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», είπε μιλώντας στο Mega.

«Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία, π.χ., είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μιας ιατρικής επιτροπής.

Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε» συνέχισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι με μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες και να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πηγή: politisonline.com