Η τηλεργασία, ακόμη και στην υβριδική της μορφή, συνεχίζεται και μετά το τέλος των lockdowns της πανδημίας. Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, συνοδευόμενη από τις δικές της προκλήσεις. Μία από τις πιο συχνές είναι η κόπωση που μπορεί να προκαλείται κατά τη διάρκεια των εικονικών συναντήσεων, γνωστή και ως «κόπωση της τηλεδιάσκεψης».
Η κόπωση αυτή χαρακτηρίζεται από σωματική, γνωστική και ενδεχομένως συναισθηματική κούραση. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, η επιλογή του κατάλληλου φόντου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτής της κόπωσης. Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη διαπίστωσαν ότι η χρήση διαφορετικών τύπων φόντου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κόπωσης κατά τη διάρκεια τηλεδιασκέψεων.
Για την έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν 610 συμμετέχοντες που εργαζόντουσαν από το σπίτι περίπου τρεις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν χρησιμοποίησαν εικονικό φόντο και ποιο τύπο φόντου διάλεξαν — π.χ. βίντεο, θολές εικόνες, στατικές εικόνες ή καθόλου φόντο. Οι ερευνητές μέτρησαν την κόπωση χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πέντε σημείων που κάλυπτε διάφορους τύπους κόπωσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν βίντεο ως φόντο παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα κόπωσης, ενώ όσοι επέλεγαν θολά φόντα εντοπίστηκαν επίσης με υψηλή κόπωση, σε αντίθεση με αυτούς που χρησιμοποίησαν στατικές εικόνες. Όπως δήλωσε ο Heng Zhang, συν-συγγραφέας της μελέτης, η αυτόματη αντίδραση του εγκεφάλου σε νέες πληροφορίες μπορεί να αυξήσει το γνωστικό φορτίο και να συμβάλλει στην κόπωση.
Ορισμένοι παράγοντες που επιβαρύνουν την «κόπωση της τηλεδιάσκεψης» περιλαμβάνουν την υπερβολική οπτική επαφή, το αυξημένο γνωστικό φορτίο και την περιορισμένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων. Για παράδειγμα, η συνεχής παρακολούθηση των προσώπων των συμμετεχόντων μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της υποχρέωσης να δείχνουν συμμετοχή, ακόμη και όταν δεν μιλούν, οδηγώντας σε εξάντληση.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι η επιλογή ενός φόντου με θέμα τη φύση μπορεί να είναι ιδανική, ιδίως για άτομα που συμμετέχουν συχνά σε τηλεδιασκέψεις. Επίσης, φόντα με δημόσιους χώρους μπορεί να επιδράσουν αρνητικά, αυξάνοντας την πίεση στους συμμετέχοντες να προσαρμοστούν στην ατμόσφαιρα.
Πηγή: tanea.gr