Με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν σήμερα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς ανέβαινε στο βήμα για να εκφωνήσει την ιστορική ομιλία του, την πρώτη από την έναρξη των εχθροπραξιών στην πατρίδα του.

«Δόξα στην Ουκρανία!», αναφώνησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ευρωβουλευτές να του απαντούν με μια φωνή στα ουκρανικά: «Δόξα στους ήρωες».

Λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της ΕΕ να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας έξι ημέρες μετά την έναρξη τoυ ρωσικού πολέμου, ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης για τη χώρα μας».

«Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται «σε μια γωνιά της Ευρώπης» αλλά και στην καρδιά της ηπείρου», τόνισε προσθέτοντας: «Θέλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη ενάντια στις πιο αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, μαζί σας, στο πεδίο της μάχης» .

Αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και επικεφαλής των «αντιευρωπαϊκών δυνάμεων».

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε ο Ουκρανός πρόεδρος σήμερα τις Βρυξέλλες ταξιδεύοντας με γαλλικό Falcon από το Παρίσι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποδέχθηκαν θερμά τον Ζελένσκι στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών «Zaventem» .

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Parisien», o Σαρλ Μισέλ επανέλαβε στον Ζελένσκι την υποστήριξή του στην εμπόλεμη χώρα.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι μια εξαιρετική και μοναδική σύνοδος κορυφής. Η υποστήριξή μας (στην Ουκρανία) είναι μεγάλη, θα δούμε πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε από στρατιωτικής και πολιτικής άποψης, αλλά και οικονομικά από την άποψη του μεταναστευτικού», γράφει στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσόρισε τον Ουκρανό πρόεδρο λέγοντας : «Καλώς ήρθες στις Βρυξέλλες, αγαπητέ Ζελένσκι», στην καρδιά της Ευρωπαικής Οικογένειας, στην οποία ανήκεις. Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε κάθε βήμα προς την Ένωσή μας».

Πηγή: politisonline.com