Υποχρεωτική καθίσταται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή έρχεται πιθανόν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ασθενών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξάς», όπου 24 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με συνέπεια να κλείσουν κλινικές του νοσοκομείου. Παράλληλα, στο νοσοκομείο βρέθηκαν θετικοί και 9 ασθενείς.

Για την κατάσταση που επικρατεί εκεί και τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των ασθενών μίλησε ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Μεταξά», Παύλος Σαρώφ.

Έχει εμβολιαστεί το 55% των γιατρών & νοσηλευτών – Από πού προέρχονται τα κρούσματα

Ο κ. Σαρώφ ξεκαθάρισε στο Mega ότι το νοσοκομείο δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον ίδιο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί περίπου το 55%, ενώ σημείωσε ότι κάποιοι δεν δέχονται να εμβολιαστούν. «Εμείς δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», τόνισε.

Όπως είπε, τα θετικά κρούσματα προέρχονται από ασθενείς, οι οποίοι κόλλησαν από συγγενείς ή συνοδούς. «Ξέρετε πώς είναι θετικοί; Όταν έρχονται μέσα για να μπουν στο νοσοκομείο τους κάνουμε μοριακό τεστ. Όταν βγει θετικό, γιατί από το σπίτι έχουν έρθει θετικοί, δεν τους βάζουμε σε κλινικές», εξήγησε.

Για τα κρούσματα, έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στον έκτο όροφο του νοσοκομείου.

Πρόεδρος εργαζομένων «Μεταξά»: Στα 42 τα κρούσματα -Από αυτά, τα 11 είναι εμβολιασμένοι

«Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και πάνε προς τα 30, σε όλες τις ειδικότητες και έχουμε και 12 ασθενείς» δήλωσε o Θωμάς Κατσικάρος πρόεδρος Εργαζομένων του νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά επισημαίνοντας ότι αναμένονται και άλλα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασπoρά ξεκίνησε από συνοδούς ασθενών και ασθενείς. Φέρνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κ. Κατσικάρος είπε στον Θέμα 104,6 ότι «έγινε χειρουργείο σε ασθενή με τεστ αρνητικό. Στη πορεία βγήκε θετικός και δυο νοσηλεύτριες μετά τον έλεγχο βγήκαν θετικές ενώ ήταν εμβολιασμένες».

Ακόμη και το αρνητικό τεστ δεν διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, πρόσθεσε. Ωστόσο τόνισε ότι οι ασθενείς και οι συνοδοί υποβάλλονται σε τεστ, ενώ το τελευταίο διάστημα περιορίστηκαν και οι συνοδοί.

Για τις καταγγελίες ότι κάποιοι από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνήθηκαν να εμβολιαστούν είπε ότι «υπάρχει μια πιθανότητα, όπως υπάρχει μια πιθανότητα αυτοί που εμβολιάστηκαν να χαλαρώνουν τα μέτρα».

Από τα κρούσματα που έχουμε, σημείωσε, οι 11 είναι εμβολιασμένοι (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) και με τη δεύτερη δόση.

Πηγή: politisonline.com