Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Forsa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv και μεταδόθηκε νωρίτερα σήμερα, το 72% των Γερμανών θεωρεί ότι η παράταση του lockdown είναι σωστή, ενώ το 25% ότι δεν είναι.

Επισημαίνεται ότι η παράταση του lockdown απορρίπτεται όμως σε μεγάλο βαθμό (66%) από τους υποστηρικτές του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και σε ποσοστό 84% από τους ψηφοφόρους του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Στην συγκεκιρμένη έρευνα, ένας στους δύο (50%) δήλωσε ότι εκτιμά πως μετά τις 7 Μαρτίου, οι περιορισμοί θα μειωθούν σταδιακά. Αντιθέτως το 45% πιστεύει ότι το lockdown που μόλις παρατάθηκε θα παραταθεί και πάλι ή ακόμη και ότι θα γίνει πιο αυστηρό μετά τις 7 Μαρτίου.

Υπέρ των αποφάσεων για τα σχολεία με ομοιόμορφη εθνικά διαδικασία το 58%

Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι σωστό κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο να αποφασίζει από μόνο του για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των σχολείων. Ωστόσο, οι περισσότεροι (58%) θα προτιμούσαν να είχαν συμφωνήσει σε μια εθνικά ομοιόμορφη διαδικασία.

Η παράταση του lockdown παρά τον μειωμένο αριθμό λοιμώξεων δικαιολογείται, μεταξύ άλλων, από την αυξανόμενη εξάπλωση των παραλλαγών του κορονοϊού, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικές από τον αρχικό κορωνοϊό.

Το 72% θεωρεί σωστές τις πολλαπλές προειδοποιήσεις σχετικά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, ειδικά την βρετανική, την βραζιλιάνικη και την νοτιοαφρικανική. Το 24% θεωρεί ότι αυτές οι προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν σε ποσοστό 64% οι ψηφοφόροι του FDP και του AfD σε ποσοστό 80%.

Η στάση των Γερμανών πολιτών σε σχέση με τις αγορές

Το 42% των Γερμανών πολιτών δηλώνει ότι σίγουρα ή πιθανώς θα χρησιμοποιούσαν την ευκαιρία να ψωνίσουν στη γειτονική πόλη ή περιοχή, εάν τα καταστήματα στη δική τους περιοχή εξακολουθούν να είναι κλειστά λόγω του κορωνοϊού.

Το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιθανώς δεν θα το έκαναν ή δεν θα το έκαναν σε καμία περίπτωση. Κατά μέσο όρο, θα χρησιμοποιούσαν συχνότερα μια τέτοια ευκαιρία για ψώνια στη γειτονική πόλη ή γειτονική περιοχή οι κάτω των 60 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους πολίτες.

Αισιόδοξη η πλειοψηφία για τη χαλάρωση των μέτρων το καλοκαίρι

Το 35% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της είναι πλέον πιο σοβαρές από τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των πολιτών ο κορωνοϊός. Η πλειοψηφία των πολιτών (57%) έχει αντίθετη άποψη.

Τέλος, το 70% πιστεύει ότι το καλοκαίρι του 2021 θα υπάρξει παρόμοια ή πιο ευρεία χαλάρωση όπως το καλοκαίρι του 2020, ενώ το 26% δεν το περιμένει.

Πηγή: politisonline.com