Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch προειδοποιούν για την επικινδυνότητα του τόνου σε κονσέρβα, ο οποίος εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, μια ουσία που είναι επιβλαβής για την υγεία. Στην έκθεσή τους, οι οργανώσεις απαιτούν από τα σούπερ μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα, περιλαμβάνοντας τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.
Η έρευνα της ΜΚΟ Bloom εξέτασε τυχαία 148 κονσέρβες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), με τα αποτελέσματα να είναι ανησυχητικά: το 100% των δείγματων βρέθηκε μολυσμένο με υδράργυρο. Επιπλέον, αναφέρεται ότι σε πάνω από το μισό των κονσερβών η περιεκτικότητα στον υδράργυρο ξεπερνά το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα ψάρια, το οποίο είναι 0,3 mg/kg.
Οι τρέχουσες μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές για τον τόνο καθορίστηκαν βάσει των ποσοστών μόλυνσης και όχι σύμφωνα με τις επιπτώσεις που έχει ο υδράργυρος στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αποδοχή πολύ υψηλότερης περιεκτικότητας στον τόνο, συγκεκριμένα 1 mg/kg στο “βάρος του φρέσκου” τόνου, αντί για το τελικό προϊόν στην κονσервοποίηση.
Η έκθεση αναφέρει ότι η υπερβολική συγκέντρωση υδραργύρου αποδίδεται δικαίως στις σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υδράργυρος και το τοξικό παράγωγό του, ο μεθυλυδράργυρος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Η Bloom και η Foodwatch θεωρούν αυτά τα ευρήματα «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν επειγόντως την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τα ίδια όρια με αυτά των άλλων ειδών ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg, και απαιτούν από τις δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά. Η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch, υπογραμμίζει την ανάγκη να μην διατίθενται στην αγορά προϊόντα που ξεπερνούν τα προστατευτικά όρια.
Πηγή: tanea.gr