Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης + το Mid Swap, στην περιοχή του 1,9%.

Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα καθώς το κλίμα, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά-, είναι ιδιαίτερα θετικό.

Υπενθυμίζεται δε, πως εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της.

Ήδη στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2,5 δις ευρώ

Από την έκδοση ορίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτοςΠάντως μεγαλύτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το “μήνυμα” που στέλνει αυτή η έκδοση, παρά το ποσό που συγκέντρωσε από τις προσφορές των επενδυτών.

Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ορόσημο και το τελικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς απέδειξε ότι η μπορεί πλέον να εκδίδει τίτλους μεγάλης διάρκειας – δίνει δηλαδή ξανά στην χώρα το status μίας κανονικής αγοράς. Η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν το 2008.

Bloomberg: “Η Ελλάδα επιστρέφει στο παιχνίδι”

Με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πλήρη επιστροφή της στις αγορές ομολόγων, επισημαίνει χαρακτηριστικά  το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι η πώληση αυτή αποτελεί σημάδι για το πόσο έχει προχωρήσει η χώρα μας από την περασμένη δεκαετία.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2012, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε πάνω από το 44%, με τη χώρα να έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Τώρα, οι αποδόσεις βρίσκονται κάτω από το 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση της Αθήνας μια ευκαιρία να εκδώσει ομόλογα μακράς λήξης και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων.

Όπως αναφέρει στο πρακτορείο ο Αλέξανδρος Μάλαμας της Πειραιώς Securities, «αυτή η πώληση ελληνικού ομολόγου σηματοδοτεί την αποκατάσταση της χώρας».

Πηγή: politisonline.com