Ανοίγει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών σε αυτές τις δύο ομάδες θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των ατόμων με χρόνια νοσήματα ηλικίας 18-59 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Μάριος Θεμιστικλέους τονίζοντας ότι παραλάβαμε χτες τις πρώτες 45.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία AstraZeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές εμβολίων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε πως πρόκειται για ένα εμβόλιο υψηλής αποτελεσματικότητας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όπως και άλλες χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο αυτό σε άτομα κάτω των 65 ετών.
Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα από τα εκείνα στα οποία διενεργούνται εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για λόγους ασφαλείας.

Επίσης, ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα είναι στο 73%, ενώ του νοσηλευτικού προσωπικού είναι 50%.
Ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανακοίνωσε πως η χώρα μας ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς, επιτυγχάνοντας ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 3,9%.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, προστατεύοντας τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι 12 εβδομάδες. Αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα στοιχεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ

Γονιμότητα και εμβόλιο

«Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Βιώνουμε δύο πανδημίες: Την πανδημία του Covid 19 και την πανδημία της υπερπληροφόρησης. Την πρώτη θα τη νικήσει το εμβόλιο, τη δεύτερη, όμως που είναι πιο δύσκολη, θα τη νικήσει μόνο το αν και κατά πόσον θα τηρήσουμε το κλασικό ρητό “Παν (sic) μέτρον άριστον”», τόνισε τέλος η Μαρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: politisonline.com