Στην περιοχή Δίκορφο βρέθηκαν τα συντρίμμια του μικρού πολιτικού, εκπαιδευτικού αεροσκάφους που αγνοούνταν από την περασμένη Κυριακή, 31 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι στο αεροσκάφος επέβαινε  34χρονος πιλότος.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα, όπου και επρόκειτο να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου προτού επιστρέψει στην Κοζάνη.

Το αεροσκάφος ανήκε στη σχολή εκπαίδευσης επαγγελματιών πιλότων Egnatia Aviation, που θεωρείται μια από τις καλύτερες σχολές του είδους της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους με τον ιρακινό πιλότο -... | Ελλάδα Ειδήσεις

Πιλότος του αεροσκάφους ήταν ο Ιρακινός Αμάρ Ιμπραχήμ. Πρόκειται για έναν από τους 100, περίπου, εκπαιδευόμενους πιλότους από το Ιράκ που διαμένουν σήμερα στην πόλη της Κοζάνης, ο οποίος έκανε την πρώτη του ατομική πτήση, χωρίς συνεπιβάτη, στις 28 Ιουλίου του 2020.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται το χειρότερο, δηλαδή το αεροσκάφος να πετούσε σε χαμηλή νέφωση και να προσέκρουσε σε ορεινό όγκο, πριν το αντιληφθεί, ώστε να προλάβει να αντιδράσει ο χειριστής του.

Το σενάριο αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι αυτού του είδους τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κατά κόρον για εκπαιδευόμενους στην πολιτική αεροπορία και “συγχωρούν” λάθη. Ωστόσο, ενδεχομένως ο ορεινός όγκος να ήταν κάθετος και έτσι το αεροσκάφος δεν “ειδοποίησε” εγκαίρως τον χειριστή του.

Από την Κυριακή, όταν και χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους, μέχρι σήμερα, βρίσκονταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες για την ανεύρεσή του. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (έντονη βροχόπτωση και νέφωση) καθήλωσαν για μεγάλο διάστημα τα εναέρια μέσα στο έδαφος, με αποτέλεσμα η επιχείρηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους και του πιλότου να πραγματοποιείται μόνο από πεζοπόρα τμήματα, καθώς δεν μπορούσαν να πετάξουν ιπτάμενα μέσα.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί κυνηγοί εντόπισαν συντρίμμια του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Αστυνομία και Πυροσβεστική που έσπευσαν στο σημείο για περαιτέρω έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 31 Ιανουαρίου από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα, απ΄όπου και επρόκειτο να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου, και να φύγει στο πλαίσιο μιας άσκησης touch and go. Το στίγμα του ωστόσο χάθηκε στο ύψος της Δρακόλιμνης, κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες Ζαγορίου σε απόσταση 5-7 μίλια βορειοανατολικά  από την πόλη των Ιωαννίνων.

Πηγή: politisonline.com