Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε νωρίτερα  σήμερα το BBC και μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν μέρος στην κούρσα για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και, κατά συνέπεια, του νέου πρωθυπουργού στη Γηραιά Αλβιώνα, θα πρέπει να προταθούν από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί στη Βρετανία οι προτιμήσεις 188 από τους 357 βουλευτές. Σύμφωνα με αυτές, ο Ρίσι Σούνακ  μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 127 βουλευτών, ακολουθεί ο Μπόρις Τζόνσον με 57 βουλευτές και τελευταία η Πένι Μόρντοντ με 24.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Πένι Μόρντοντ έχουν διορία μέχρι τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 14:00μ.μ. ώρα Βρετανίας προκειμένου να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 100 βουλευτών για να χρηστούν υποψήφιοι. Εάν δεν το καταφέρουν τότε ο Ρίσι Σουνάκ θα ανακηρυχθεί αυτόματα νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στην περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 και πλέον βουλευτών τότε θα διεξαχθεί ψηφοφορία με τη συμμετοχή των μελών του συντηρητικού κόμματος.

Λίγες εβδομάδες αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στη Βρετανία από την Καραϊβική όπου έκανε διακοπές με τη συζυγό του.

Η προσπάθεια του να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία από πολλούς βουλευτές. Αρκετοί από τους συντηρητικούς συναδέλφους του, προειδοποιούν, ότι η επιστροφή του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό χάος στη Μεγάλη Βρετανία.

Sunday Times: Ο Τζόνσον έχει 100 υποστηρικτές

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει 100 υποστηρικτές για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας, σύμφωνα με την εφημερίδα “The Sunday Times” που επικαλείται μία ανώνυμη πηγή

O Μπόρις Τζόνσον έχει εξασφαλίσει 100 υποστηρικτές και μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο Τιμ Στίπμαν, υπεύθυνος για το πολιτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα “The Sunday Times”, επικαλούμενος μία ανώνυμη πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Πηγή: politisonline.com