Με καταγεγραμμένα το τελευταίο 24ωρο 6.042 νέα κρούσματα και 34 θανάτους από κορωνοϊό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κεντρικό Λονδίνο διαδηλώνοντας κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ συγκρούστηκαν και με αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί εκατέρωθεν.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, γιατί οι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που έχουν οριστεί για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Κρατώντας πινακίδες με συνθήματα όπως «Δεν συναινούμε» και «Όχι στους ηλίθιους κανόνες», χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Τραφάλγκαρ, για να διαδηλώσουν κατά των νέων περιορισμών.

Στην Αγγλία επιτρέπονται πλέον οι συναθροίσεις μέχρι 6 προσώπων. Εξαιρούνται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, εφόσον όμως οι συμμετέχοντες τηρούν τους κανόνες και κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους.

Η θέση της αστυνομίας

«Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, η διαμαρτυρία αυτή δεν εξαιρείται από τους κανονισμούς», ανέφερε η αστυνομία σε ανάρτησή της στο Twitter. «Ζητάμε από τους παρευρισκόμενους να διαλυθούν. Δυστυχώς, κάποιοι αξιωματικοί τραυματίστηκαν» όταν ήρθαν σε αντιπαράθεση με το πλήθος, πρόσθεσε. Ορισμένοι εκτόξευαν μπουκάλια με νερό εναντίον των αστυνομικών ενώ άλλοι τους καλούσαν «να επιλέξουν με ποια πλευρά» θα συνταχθούν.

Σύμφωνα με το BBC, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ τους, αφήνοντας ορισμένους με ορατά τραύματα, ενώ συνέλαβαν άλλους και τους πέρασαν χειροπέδες. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωθέντες αποχώρησαν τελικά από την Πλατεία Τραφάλγκαρ αλλά η αστυνομία ανέφερε ότι κάποιοι συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ.

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγή: politisonline.com