Ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη, σχηματίζει ουρές, από νωρίς το πρωί, προκειμένου να υποβληθεί δωρεάν σε rapid test για τον covid-19 και έως στιγμής είναι κοντά ή και πάνω από 10% των τεστ κορωνοϊού, που βγαίνουν θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr.

Η διαδικασία την οποία διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα συνεχιστεί μέχρι τις 20:00 το βράδυ στην παραλία της Θεσσαλονίκης και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι τεράστιο.

Το ποσοστό είναι εξαιρετικά υψηλό και είναι γεγονός πως αναλογικά με τον πληθυσμό της, η συμπρωτεύουσα έχει το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμα και την Αττική.

Οι αρμόδιοι θεωρούν ωστόσο, ότι είναι πρώιμο ακόμη για γενικεύσεις, συνιστώντας ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ σήμερα, για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη προσομοιάζει με την εικόνα που παρουσίασαν οι Σέρρες, όταν την πρώτη μέρα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν τεστ στην κεντρική πλατεία και το ποσοστό των θετικών έφτανε επίσης στο 10%. Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο «κόκκινο» (επίπεδο επιτήρησης 4) ο νομός Σερρών.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως τα σημερινά τεστ για να πάρει αποφάσεις, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την είσοδο του νομού στο «κόκκινο».

Eάν παραμείνει το ποσοστό σε τόσο υψηλό επίπεδο, η κατάσταση θα είναι τραγική και ο κόκκινος συναγερμός θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς των προηγούμενων ημερών και μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των θετικών στον ιό τεστ που ανέμεναν οι αρμόδιοι δεν ξεπερνούσε το 3%-5%. Με το 10%, τα απόλυτα νούμερα των κρουσμάτων θα ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Πηγή: politisonline.com