Η Βουλή, το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα, “είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια” του 1821 τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Τασούλας χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης “Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, 19/04/2021, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, που έχει οριστεί και τιμάται σε αυτήν την επετειακή ημερομηνία του θανάτου του μεγάλου Βρετανού φιλέλληνα και ποιητή Λόρδου Βύρωνα,  σε μια λαμπρή εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Χαιρετισμοί των ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου, Κ. Τασούλα και Γ. Αγγελοπούλου

Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, πρέσβεων, της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι “Η Βουλή δεν είναι μόνο ιστορικός θεματοφύλακας της μνήμης του Αγώνα.

Η Βουλή, το Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό δηλαδή σύστημα που εδώ μέσα στο βουλευτήριο εκδηλώνεται, είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια εκείνου του Αγώνα. Η μορφή της πολιτείας ήθελαν οι Αγωνιστές του ’21 να είναι ‘‘παραστατική”, δηλαδή κοινοβουλευτική”.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, “παραστάτες” ελέγοντο οι πρώτοι βουλευτές. “Και εδώ είναι η μαγεία και η γοητεία της ελληνικής γλώσσης. «Παραστάτης» είναι αυτός που στέκει «παρά», δίπλα σου, παλεύει μαζί σου, κοντά σου. Δεν τους είπαν ούτε «προστάτες», καθώς «προστάτης» είναι αυτός που είναι μπροστά σου, ούτε «επιστάτες» που είναι αυτός που είναι πίσω σου και μάχεται, αλλά «Παραστάτες»”.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «μαθαίνοντας από πού ξεκινήσαμε και πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε, καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, γιατί τον συγκρίνουμε με το δικό μας παρελθόν και τον καλούμε να στεριώσει το δικό μας παρόν και να είναι ο εαυτός μας αισιόδοξος για το δικό μας μέλλον». Και επικαλούμενος τη ρήση του Κολοκοτρώνη στην περίφημη ομιλία του προς τους νέους «Εμείς σας ελευθερώσαμε, εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο» ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι με τέτοιο παρελθόν, με τέτοιες ρίζες, με τέτοια αγωνιστικότητα, σε ένα δύσκολο παρόν και με τέτοια βάσιμη αισιοδοξία για το μέλλον, θα μπορέσουμε και να ισάσουμε και να στολίσουμε αυτό τον τόπο».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έκθεσης κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ενώ τους παριστάμενους ξενάγησε ψηφιακά στην έκθεση ο εκ των επιμελητών της κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης. Την εκδήλωση εγκαινίων και τους χώρους της έκθεσης κόσμησαν με την παρουσία τους μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεναγήθηκαν, τηρουμένων όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, στην Έκθεση που αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. Επίσης, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Video αφιέρωμα στην πρόσοψη της Βουλής

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΠΕ – ΜΠΕ), από το βράδυ της Δευτέρας 19 Απριλίου και για τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 21:00 έως τις 23:00, θα προβάλλεται ανά ημίωρο, στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής, ένα δεκάλεπτο εντυπωσιακό και βαθιά συγκινητικό Video με μορφές και σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης, από τον τοιχογραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το Video της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της έκθεσης:

Λεπτομέρειες για την έκθεση

Η διάρκεια της έκθεσης θα επεκταθεί πέραν του επετειακού έτους προκειμένου να καταστεί δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι σπουδαστές του τόπου μας.

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ποιοι ήταν εκεί

Την πανηγυρική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η κ. Όλγα Γεροβασίλη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ως εκπρόσωπος της προέδρου της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά, ο ΣΤ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Λαμπρούλης ως  εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Αβδελάς ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα ως εκπρόσωπος του προέδρου κ. Γιάνη Βαρουφάκη, οι αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Μπούρας και Δημήτριος Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλης Μπαγιώκος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος -Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα- κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο πρέσβης της Ρωσίας κ. Andrey Maslov, ο πρέσβης της Γαλλίας κ. Patrick Maisonavve και η πρέσβης της Πορτογαλίας -χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο- κυρία Helena Alexandra Andrade. Παρέστη επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση -μέγα χορηγού της έκθεσης- κ. Αντώνης Παπαδημητρίου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη.

Πηγή: politisonline.com