Βίαιη φυλάκιση αντιμετωπίζουν στη Ρωσία όσοι αντιδρούν με την «ειδική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μαρτυρίες και ιστορίες που φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα από ανεξάρτητα ρωσικά μέσα, μιλούν για τις φριχτές συνέπειες που υφίστανται όσοι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν. Συγγενείς μιλούν για στρατιώτες ξυλοκοπημένους, που φυλακίζονται βαριά τραυματισμένοι από βασανιστήρια. Μιλούν και για απειλές πολυετούς φυλάκισης, ακόμη και εικονικές εκτελέσεις.

Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες στις οποίες φέρεται να κρατούνται εκατοντάδες στρατιώτες. Στις περισσότερες κρατούνται λίγες δεκάδες άτομα, αλλά σε μία λέγεται ότι έχουν φυλακιστεί περί τα 300.

Το ζήτημα έχει φέρει στο φως το ASTRA, κανάλι Telegram που έχουν στήσει αντιφρονούντες Ρώσοι δημοσιογράφοι. Τον Οκτώβριο είχαν αναφέρει για πρώτη φορά ότι 20 στρατιώτες κρατούνταν σε υπόγειο στις κατεχόμενες περιοχές του Λουχάνσκ. Οι κρατούμενοι μίλησαν για άθλιες συνθήκες: ελάχιστο φαγητό και χωρίς να πλένονται οι κρατούμενοι, σε ένα υπόγειο όπου η οροφή έσταζε πάνω τους.

Ήταν από τους στρατιώτες της «μερικής κινητοποίησης» την οποία είχε διατάξει ο Πούτιν, που αρνήθηκαν να πάνε στην πρώτη γραμμή. Αφού τους πήραν από το υπόγειο τους κράτησαν για άλλες 10 ημέρες και τους απείλησαν με μεγάλες ποινές αν δεν ήθελαν να πολεμήσουν. Όταν αρνήθηκαν οδηγήθηκαν σε μια πρώην φυλακή σε άλλη πόλη.

Άλλο ένα μυστικό υπόγειο όπου κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες άλλα 20 άτομα εντοπίστηκε σε πόλη του Ντονέτσκ. Μαζί τους, ανέφερε ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Insider, και μία γυναίκα που κρατούνταν με τον σύζυγό της που αρνήθηκε να πολεμήσει. Ο άνδρας είπε ότι η εκπαίδευσή του κράτησε μόλις δύο ημέρες πριν τον στείλουν στο μέτωπο.

To BBC αναφέρθηκε και στον πατέρα αξιωματικού που αρχικά συμφώνησε να πολεμήσει, αλλά βλέποντας από κοντά την πραγματικότητα του μετώπου, αρνήθηκε να πάει στη μάχη. Όταν ο αξιωματικός έγραψε επιστολή, μαζί με άλλους, για την άρνησή του, τέθηκε υπό κράτηση. Στη συνέχεια στρατιώτες τον απείλησαν με εικονική εκτέλεση και τον χτύπησαν στο πρόσωπο.

Η τρίτη μαρτυρία, έρχεται από γυναίκα που ανέφερε ότι ο γιος της αρνήθηκε να οδηγήσει τους άνδρες του σε μια αποστολή που θα εξελισσόταν σε αποστολή αυτοκτονίας. Η γυναίκα είπε ότι ο γιος της φυλακίστηκε σε ένα από τα υπόγεια και παραμένει εκεί εδώ και πέντε μήνες. Επισήμως είναι στη λίστα των «αγνοούμενων».

Η Ρωσία δεν έχει δώσει επίσημους αριθμούς για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου που άρχισε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέα επιστράτευση, αλλά πολύ υποστηρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των συγκρούσεων.

Το Κίεβο σε μια καθημερινή εκτίμηση για τις απώλειες σε υλικό και άνδρες, κάνει λόγο για σχεδόν 100.000 νεκρούς Ρώσους, πέρα από τα χιλιάδες χαμένα άρματα μάχης και τα εκατοντάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Πηγή: politisonline.com