Έκκληση στους Γερμανούς απηύθυνε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλώντας τους να σφίξουν τα δόντια εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία και ενεργειακής κρίσης και να φορέσουν στην ανάγκη ένα ή και δεύτερο πουλόβερ.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο 80χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ συμβούλεψε ακόμη τους συμπατριώτες του να εφοδιαστούν με κεριά, σπίρτα και φακούς, καθώς δεν αποκλείει – όπως και η Κομισιόν – την περίπτωση μπλακ άουτ το χειμώνα!

Ο Σόιμπλε θεωρεί ότι η Δύση δεν θα πρέπει να τρομάξει με τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή «η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαίτερω κλιμάκωση». «Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ο Πούτιν την γρατζουνάει εδώ και καιρό», λέει.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση σε περίπτωση που ο Πούτιν παραβεί την κόκκινη γραμμή ο Σόιμπλε απαντά αφοπλιστικά: «Δεν θα ήθελα να ήμουν καγκελάριος της Γερμανίας αυτή την περίοδο και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης. Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού».

Σόιμπλε: «Ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση»

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να χάσει τον πόλεμο, απάντησε: «Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει οδυνηρά ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: “Πούτιν, άστο! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!”

Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του! Δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!.

Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις, που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».

Σόιμπλε: Το κράτος δεν είναι σούπερ μάρκετ για τους πολίτες

Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ισοσκελισμένων ισολογισμών ο Σόιμπλε, αφού έδινε επί σειράν ετών στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης μαθήματα στους Έλληνες, προειδοποιεί τώρα τους συμπατριώτες του ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να στηρίξουν όλα τα νοικοκυριά.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια θα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. Πρέπει να πεις στους άλλους: Αν πρέπει, δεν μπορείς να πας διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Οχι! Αν αφήσουμε στους ανθρώπους να εννοηθεί ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», λέει ο Σόιμπλε στη Bild, ομολογώντας ότι και ο ίδιος, όπως και όλοι οι Γερμανοί είναι μια «κακομαθημένη κοινωνία».

«Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο εσαεί. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά! Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα με μερική απασχόληση και ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη εργατών»!

Σόιμπλε στους Γερμανούς: «Βάλτε στην ανάγκη και δεύτερο πουλόβερ»

Αυτό το χειμώνα θα παγώσουν πολλοί Γερμανοί, σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Bild. Κι η απάντηση Σόιμπλε: «Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα».

Όσο για το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ στη διάρκεια το χειμώνα, η συμβουλή του Σόιμπλε είναι: «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».

Πηγή: politisonline.com