Σταδιακά επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών της Νέας Ζηλανδίας καθώς έληξε ο συναγερμός από το τσουνάμι που προκλήθηκε μετά τον σεισμό των 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πολύ ισχυρός σεισμός που έγινε σε θαλάσσια περιοχή στις νήσους Kermadec που απέχουν περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βόρειας Νήσου της Ζηλανδίας, προκάλεσε συναγερμό καθώς ακολούθησε δύο ισχυρότατους σεισμούς μεγέθους 7,3 και 7,4 Ρίχτερ.

Παρά τους ισχυρότατους σεισμούς και το τσουνάμι (μικρότερης δυναμικής απ’ ότι αναμενόταν) δεν υπάρχουν ως τώρα καταγεγραμμένοι τραυματισμοί στη χώρα.

Άμεσα ήχησαν οι σειρήνες καθώς ακολούθησαν απανωτές ειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για κύματα τριών μέτρων.

Κάτοικοι από τα νησιά του Ειρηνικού (Νέα Ζηλανδία, Αμερικανική Σαμόα, Βανουάτου κ.α.) ειδοποιήθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε υψώματα, καθώς υπήρχε φόβος πως το τσουνάμι θα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Σεισμός 8,1 Ρίχτερ βόρεια της Νέας Ζηλανδίας - Διαδοχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Ωστόσο, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε στις 3 ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) καθώς όπως ειδοποίησε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας ήρθη η εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία των τριών ισχυρών σεισμών.

«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», διαβεβαίωσε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.

Κύματα τριών μέτρων από το τσουνάμι σε νησιά του Ειρηνικού

Το τσουνάμι προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό κέντρο ειδοποίησης για τσουνάμι, σηκώθηκαν κύματα τριών μέτρων στην Γαλλική Πολυνησία, ενώ κύματα ως ένα μέτρο σηκώθηκαν στην Νέα Καληδονία και τα Νησιά Σολομώντα.

Πηγή: politisonline.com