Στο επίμαχο θέμα της χρήσης της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην συμφωνία  ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκρυο NTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη, στον Ελεύθερο Τύπο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Κατόπιν πέρασε στην κυριότητα του Βακουφίου Ιδρύματος και το 1962 πάρθηκε μία απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί.

567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο», έκλεισε την αναφορά του, ο Τσαβούσογλου.

Για την ελληνοιταλική ΑΟΖ: «Η συμφωνία με την Ιταλία είναι υπέρ μας» 

Όσων αφορά στην υπογραφή ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ  ο Τσαβούσογλου είπε: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρια νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη  ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους» κατέληξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: politisonline.com