Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και έχει τo δικαίωμα να τα αποκτήσει από διάφορες πηγές, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει, παρά την αμερικανική δυσαρέσκεια, στο θέμα της αγοράς S-400 από την Ρωσία.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Αλ-Τάνι, στη Ντόχα, ο Τσάβουσογλου τόνισε την ανάγκη της Τουρκίας να ενισχύσει την άμυνα του εναέριου χώρου της.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα, διατηρεί το δικαίωμα να τα αποκτήσει από διαφορετικές πηγές. Αλλά κανείς δεν πρέπει να επικρίνει την Τουρκία γι’ αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ρωτήθηκε για την αγορά της δεύτερης παρτίδας αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Η αγορά των S-400 της Τουρκίας από την Ρωσία έχει αποτελέσει σημείο έντονης διαμάχης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2019. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία και να αγοράσει συστήματα Patriot αντ’ αυτού, απειλώντας, μάλιστα, να ακυρώσει τις παραδόσεις των F-35.

Η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής, παρά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά της δεύτερης παρτίδας S-400 και για πιθανή κοινή παραγωγή, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: politisonline.com