Την αναστολή στρατιωτικής δραστηριότητας σε 13 νησιά, ζητάει η Άγκυρα με notam, – είναι η αντίστοιχη  Navtex για τους αεροπόρους, για οποιοδήποτε κίνδυνο, μπορεί να υπάρχει στους αιθέρες – και συγκεκριμένα η τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας απαντάει με τον τρόπο αυτό στην ελληνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, που έχει εκδώσει κάποιες οδηγίες για πιθανές στρατιωτικές δράσεις της Ελλάδας σε διάφορες περιοχές.

Για ποια νησιά ζητάει παύση κάθε στρατιωτικής δράσης, η Τουρκία

Η Τουρκία απαντάει λέγοντας, ότι σε 13 νησιά στο Αιγαίο, δεν μπορεί να υπάρχουν στρατιωτικές δράσεις, αφού υπάρχει το καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Συγκεκριμένα μιλάει για την Ρόδο, το Καστελόριζο,  την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήνο, την Χάλκη και την Πάτμο.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Η Αθήνα εκτιμά ότι εν όψει της Συνόδου, θα αποχωρήσει το Ορούτς Ρεις, χωρίς αυτό, ωστόσο, να συνιστά και έμπρακτη πρόθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών η κυβέρνηση.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά την Σύνοδο, αυτή θα γίνει με φυσική παρουσία και αυτό είναι σημαντικό καθώς όποια διαπραγμάτευση για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που είναι στο τραπέζι και από αρκετές άλλες χώρες δεν μπορεί να γίνει σε μια τηλεδιάσκεψη των χωρών.

Είμαστε σε σημείο καμπής

‘Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είμαστε σε ένα σημείο καμπής, όλα είναι ανοιχτά.

Παράλληλα μένει να φανεί ποια θα είναι η συνεννόηση Μακρόν – Μέρκελ για το ζήτημα.

Επιπλέον, ξεκινά τη Δευτέρα 30/11 η άσκηση Μέδουσα, στην οποία θα συμμετέχουν, πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μελών της συμμαχίας που έχει συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική αντίδραση στην άσκηση “Μέδουσα”

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ενοχλήθηκε από την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μίλησε με σκληρή γλώσσα και για την άσκηση «Μέδουσα».

«Έχει προστεθεί άλλη μια άσκηση στις χώρες που έχουν ενωθεί ενάντια στην Τουρκία όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ελληνοκύπριοι και η Γαλλία και από τον Αύγουστο πραγματοποιούν διαδοχικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση.

Η άσκηση που θα ξεκινήσει σήμερα στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή των αεροναυτικών δυνάμεων των πέντε χωρών θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή η άσκηση δείχνει για άλλη μια φορά ποιοι επιθυμούν την ένταση και αποφεύγουν τον διάλογο και δεν επιθυμούν την ειρήνη», κατέληξε.

Πηγή: politisonline.com