Απόφαση με το βλέμμα στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, στις οποίες διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν αυτή που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Η καταδίκη σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών για «προσβολή αξιωματούχων» του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου συνοδεύεται και από ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, για χρόνο ίσο με τη φυλάκιση.

Λίγους μήνες μετά την περιπετειώδη εκλογική του νίκη το 2019, ο Ιμάμογλου είχε δηλώσει ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν «ηλίθιοι». Απλώς επαναλάμβανε την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Με την προϋπόθεση ότι θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερο βαθμό από την τουρκική Δικαιοσύνη, το διάστημα είναι αρκετό για να θέσει εκτός πολιτικής μάχης τον Ιμάμογλου, καθώς θα του στερήσει και τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, όπως σημειώνει η Hurriyet.
Εξάλλου ο δικηγόρος του, εν μέσω της δίκης, είχε υπενθυμίσει ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση -«ακόμη και για έναν χρόνο και μια ημέρα»-θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια. Αυτό θα είναι ίσως μια συμβολική «εκδίκηση» για την πλευρά του Ερντογάν: ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει τη δημαρχία μόνο μετά την επανάληψη της διαδικασίας, που η πλευρά της κυβέρνησης είχε προσβάλει δικαστικά με το επιχείρημα της προβληματικής καταμέτρησης. Στην πράξη πήρε στα χέρια του το «κάστρο» από όπου ξεκίνησε η πολιτική καριέρα του Ερντογάν.

Πολύ περισσότερο, όμως, η πλευρά Ερντογάν ενδιαφέρεται να αποκλείσει έναν από τους πιο υπολογίσιμους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ως τώρα, έναν από τους λίγους που είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν με ελπίδες έναντι του Ερντογάν.

Σε δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί την περασμένη εβδομάδα και σε ερώτηση σχετικά με τον ποιόν θα ψήφιζαν οι Τούρκοι για πρόεδρό τους, ο Ερντογάν είδε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, να αυξάνεται κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ τον προσπέρασε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Αντίθετα, είδε τη διαφορά του να αυξάνεται μονάχα από τον Κιλιτσντάρογλου, τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, και να προηγείται, πλέον, κατά περίπου πέντε μονάδες.

Εν τω μεταξύ, έχουν διατυπωθεί κατηγορίες και κατά του προέδρου του CHP και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Βάσει της νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μη μπορέσει να θέσει -ούτε αυτός- υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Τον Ιανουάριο άλλο δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα απαγορευτεί η άσκηση πολιτικής στο HDP, το φιλοκουρδικό κόμμα.

Δύο ή τρεις «βολικές» δικαστικές αποφάσεις μέσα σε λίγους μήνες θα μπορούσαν, δηλαδή, να κάνουν την προσπάθεια του Ερντογάν  για επανεκλογή πιο εύκολη.

Φυσικά, η αντιπολίτευση γύρω από το CHP δεν θα αφήσει το θέμα του Ιμάμογλου χωρίς απάντηση και δεν θα περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση. «Σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου», είχε δεσμευτεί σε δηλώσεις του ο Κιλιτσντάρογλου.

Όσο για τα επόμενα βήματα, ο δήμαρχος, αναφέρει η Hurriyet, θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Στην πράξη, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες και να ολοκληρωθεί ακόμη και μετά τις εκλογές, κρατώντας με τον τρόπο αυτό πολιτικά στιγμάτισμένο τον δήμαρχο.

Βουλευτής του CHP σχολίασε με νόημα ότι η απόφαση για τον δήμαρχο ήταν περισσότερο πολιτική παρά αυστηρά νομική. Όπως σημειώνει και το Reuters, οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Τουρκία συχνά ευθυγραμμίζονται ότι με τις επιθυμίες της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή» αντέδρασε ο Ιμάμογλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Χαρακτήρισε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση».

Ο δήμαρχος, ηλικίας 52 ετών, προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς.

Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

Πηγή: politisonline.com