Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα στέλνουν ξεκάθαρομήνυμα προς την Τουρκία, ότι θα υπ΄ρξουν συνέπειες, εάν τυχόν επιχειρήσει την υλοποίηση όσων εξαγγέλθηκαν μέσω της Navtex, που εξέδωσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αρμόδιες στρατιωτικές πηγές θέτουν ως “κόκκινη γραμμή”, να μην ακουμπήσουν τα καλώδια του “Orus Reis” την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας μετά την απόφαση της Άγκυρας να δώσει εντολή, για έξοδο των δύο τρίτων του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Τονίζουν επίσης, ότι η έκδοση NAVTEX για διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε σε ένα διάστημα φορτισμένο συναισθηματικά μεταξύ των θλιβερών επετείων του Αττίλα Ι και του Αττίλα ΙΙ, ουσιαστικά υποσκάπτοντας το κλίμα καλής γειτονίας που η Αθήνα επιθυμεί να εδραιώσει.

Πως η Άγκυρα αθετεί τα συμφωνημένα

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, οι τουρκικές κινήσεις έγιναν σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι εξακολουθούν να είναι εν ισχύ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (σύμφωνα με τα οποία δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου) και ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Επιπλέον πρόσθεταν ότι, αμέσως μετά την έκδοση της NAVTEX, «ένας καλός και σωστός γείτονας δεν θα έστελνε τα μαχητικά του αεροσκάφη να πετάξουν προκλητικά και κατ’ επανάληψη πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, για ακόμα μία φορά δηλαδή πάνω από ελληνικό έδαφος, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης των νησιωτών μας».

Πηγή: politisonline.com