Τουρκία και Συρία μετρούν τους νεκρούς τους από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Περισσότεροι από 8.000 έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί από τα συντρίμμια και πιστεύεται ότι χιλιάδες ακόμη αγνοούνται.

Οι δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Maxar Technologies δίνουν μια ιδέα για την κλίμακα της πρόκλησης για τα συνεργεία διάσωσης τις επόμενες ημέρες. Οι εικόνες αυτές δείχνουν με έντονες λεπτομέρειες το εύρος της καταστροφής που έχει ξεδιπλωθεί σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε ολόκληρη την περιοχή.

Πόλεις ισοπεδώθηκαν μετά τον σεισμό στην Τουρκία- Δορυφορικές εικόνες

Για παράδειγμα, στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, οι στέγες πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει εξ ολοκλήρου. Άλλες κατασκευές έχουν καταρρεύσει ολόκληρες.

Παράλληλα, όπως μπορεί να δει κανείς λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα έχουν κατακλύσει μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας δήλωσε ότι έχει λάβει αναφορές για 11.342 κτίρια που κατέρρευσαν, εκ των οποίων τα 5.775 έχουν επιβεβαιωθεί. Στο Νουρντάγκι, ορισμένα από τα πιο ψηλά κτίρια κατέρρευσαν όταν χτύπησε ο σεισμός.

Σε ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Νουρντάγκι, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Το İslahiye βρίσκεται ακριβώς νότια του Νουρντάγκι, επίσης κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η παρακάτω εικόνα δείχνει ότι ορισμένες στέγες έχουν ξεκολλήσει εντελώς από τα κτίρια.

Στο İslahiye, μεγάλος αριθμός κτιρίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Το φυσικό αέριο έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν οι εκρήξεις, οπότε πολλοί μένουν χωρίς θέρμανση. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περιμένουν να φτάσουν επιπλέον σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν στο έργο της ανεύρεσης αγαπημένων προσώπων που παραμένουν θαμμένα στα ερείπια.

Πηγή: politisonline.com