Η κίνηση αυτή είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα πως οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας ορθώνουν όλο και περισσότερο το ανάστημά τους απέναντι στην Μόσχα, έχοντας επίγνωση του νέου δικού τους πλεονεκτήματος τη στιγμή που η Ρωσία εποφθαλμιά τις αγορές τους και τους εμπορικούς τους δρόμους σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Η EEU συζητά την δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Ρωσία να έχει προτείνει την χρήση του ρουβλίου ως νόμισμα πληρωμών για τις ενεργειακές της προμήθειες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Μπουλάτ Ακτσουλάκοφ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Η Μόσχα όντας αντιμέτωπη με τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, απαίτησε εφέτος από τους πελάτες της στην Δύση να καταβάλλουν σε ρούβλια τις πληρωμές για τις ενεργειακές τους προμήθειες, μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να προστατεύσει τα χρήματα από το πάγωμα από ξένες τράπεζες και επίσης να περιορίσει τον ρόλο του δολαρίου στον παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο το Καζακστάν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ένωσης των πέντε χωρών, δεν συμφωνεί.

«Η θέση μας (κατά την διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων) ήταν ότι αυτό πρέπει να είναι μια επιλογή που θα επιλέξουν οι πλευρές που θα συνάψουν μια συμφωνία» , δήλωσε ο Ακστουλάκοφ.

Το Καζακστάν εξάγει και ταυτόχρονα εισάγει φυσικό αέριο από την γείτονα Ρωσία, καθώς μόνο ορισμένες περιοχές του έχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Πηγή: politisonline.com