Η Ελλάδα βιώνει μια σταδιακή έξαρση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις – χωρίς προηγούμενο – τέσσερις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 100. Η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα, με τον ιό «χτυπά» κυρίως τους νέους. Ειδικά η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, με ανοιχτό να είναι το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown ακόμα και στη Θεσσαλονίκη μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντός Αυγούστου, όπως φοβούνταν οι επιστήμονες είναι πλέον γεγονός

Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, ο R0 ή RT, έχει ξεπεράσει το 1 από τις 20 Ιουλίου. Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση των 152 κρουσμάτων του Σαββάτου, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του Ηλία Μόσιαλου ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος κατά 8-10 φορές, δηλαδή να φτάνουν τα 1.500. Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου υπήρξαν πληροφορίες για ένα ακόμη θύμα, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 212.

Αν και είναι θετικό ότι οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε χαμηλό αριθμό, εντούτοις ανησυχία προκαλεί ότι η νόσος Covid-19 κυκλοφορεί μέσα στα νοσοκομεία της χώρας, χτυπώντας τόσο υγειονομικούς όσο και ασθενείς. Όπως είχε καταγγείλει τις προηγούμενες μέρες η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο μεγάλη διασπορά ανάμεσα σε υγειονομικούς δεν είχε σημειωθεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα όχι μόνο της χαλαρότητας των πολιτών, αλλά και της ολιγωρίας των ελέγχων, της απουσίας από την αρχή της πανδημίας εκτεταμένων τεστ στον πληθυσμό, των συνωστισμών σε ΜΜΜ και του ανοίγματος των συνόρων.

Καθηγητής Νίκος Σύψας: «Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά»

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας,  μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σύψα, τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

Πηγή: politisonline.com