Ο επικεφαλής της NASA ενημέρωσε πως ένας αστεροειδής βγήκε από τη φυσική του τροχιά, έπειτα από την σύγκρουσή του με διαστημικό σκάφος τον προηγούμενο μήνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο. 

Η NASA τον προηγούμενο μήνα έστειλε ένα διαστημικό σκάφος επίτηδες να συντριβεί σαν πύραυλος σε έναν αστεροειδή, με σκοπό να τον βγάλει από την τροχιά του.

Η αποστολή αυτή θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να μάθει πώς μπορεί να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή, εκτρέποντας τους αστεροειδείς από την πορεία τους.

Από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων, που παρουσίασε η NASA στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, φαίνεται ότι η «αποστολή αυτοκτονίας» του διαστημικού σκάφους DART, στις 26 Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο της: άλλαξε την πορεία του αστεροειδούς μέσω κινητικής ενέργειας.

Το σκάφος της αποστολής DART προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο, τον δορυφόρο ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Διδύμου. Σύμφωνα με τον Μπιλ Νέλσον, από την πρόσκρουση αυτή μειώθηκε η τροχιά του Δίμορφου κατά 32 λεπτά.

Πηγή: politisonline.com