Υψηλότερα από το επίπεδο του 15% κινείται η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, “ενώ υπήρξε κάποια ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, το επίπεδο της οικονομικής ύφεσης παραμένει εξαιρετικά υψηλό και οι προοπτικές είναι πολύ αβέβαιες…”.

Κατά τον κ. Λέϊν “η περαιτέρω πρόοδος στη συνεχή συγκράτηση του ιού θα είναι κεντρικής σημασίας στον καθορισμό του μεγέθους και της ταχύτητας της οικονομικής ανάκαμψης, μαζί με τις επαρκώς υποστηρικτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές…”.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ το βασικό σενάριο – που στηρίζεται σε μία πρόβλεψη ελεγχόμενης εξέλιξης της πανδημίας μέχρι την έλευση κάποιου αποτελεσματικού φάρμακου ή εμβολίου – βλέπει την ευρω-οικονομία να επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν στα τέλη του 2019, το πρώτο τρίμηνο του… 2023.

Ο κ. Λέιν στην τοποθέτησή του επισημαίνει ότι το πρόγραμμα PEPP πέραν της στόχευσής του να διατηρήσει την χρηματοοικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, διαθέτει για πρώτη φορά την απαραίτητα “ελαστικότητα” ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη περίπτωση. Τέτοια άλλωστε ήταν η στιγμή που υποχρέωσε την ΕΚΤ να αυξήσει τον Ιούνιο τους πόρους του PEPP από 750 δισ. ευρώ σε 1,35 τρισ. ευρώ… Και αυτό αποτελεί μία ανοικτή δυνατότητα και για το άμεσο μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγή: politisonline.com