Αύριο, Παρασκευή 22/1, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται «σε καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο» και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι συνεχίζουν να προβληματίζουν ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.

Ο κ. Κικίλιας σημέιωσε ακόμη ότι και η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.545 ανθρώπους. «Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – 23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες – αλλά κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα». Αναφέρθηκε παράλληλα  στην «ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» που έδειξε ο ελληνικός λαός κατά τις εορτές , γεγονός που οδήγησε στο να μην έχουμε την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που φοβόμασταν.

Ειδικότερα, αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα των βαθμίδων εκπαίδευσης που παραμένουν κλειστές,  και όπως είπε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων». Πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο προσανατολισμός είναι για άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο διχάζει η απόφαση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Ανησυχίες για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η Κ. Γκάγκα τόνισε ότι «μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή». Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με την μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική επιδείνωση.

Πηγή: politisonline.com