Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Τη μη έκδοση του Τζούλιαν ‘Ασανζ στις ΗΠΑ λόγω υγείας αποφάσισε βρετανικό...

Τη μη έκδοση του Τζούλιαν ‘Ασανζ στις ΗΠΑ λόγω υγείας αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο

110
0

Ο ιδρυτής των wikileaks, Τζούλιαν Ασανζ δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για την κατηγορία της κατασκοπίας, αποφάσισε σήμερα το βρετανικό δικαστήριο. Αν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορική την απόφαση αυτή,  δεν σηματοδοτεί και το τέλος της πολύκροτης υπόθεσης εναντίον του 49χρονου, καθώς αναμένεται έφεση .

Ο Τζούλιαν Ασάνζ  ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο,  αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας και παραβιάση ασφαλείας  κυβερνητικών υπολογιστών, διότι αποκάλυψε μέσω των wikileaks περισσότερα από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Βανέσσας Μπαράιτσερ  ” ο ιδρυτής του WikiLeaks ε;iναι πιθανόν να κρατηθεί υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανική φυλακή ύψιστης ασφαλείας και αυτό να οδηγήσει σε κίνδυνο τη ζωή του ακόμη και αυτοκτονία.  «Θεωρώ ότι η ψυχική κατάσταση του κ. Ασανζ είναι τέτοια που θα ήταν επικίνδυνο  να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε η δικαστής. Οι δικηγόροι των αμερικανικών αρχών έχουν λάβει προθεσμία 15 ημερων προκειμένου να ασκήσουν έφεση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά στο θέμα της υγείας του ‘Ασανζ αφού έχουν καταρριφθεί τα υπόλοιπα επιχειρήματα των συνηγόρων του . Για παράδειγμα,  η βρετανική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ήδη ότι η έκδοση του στις ΗΠΑ δεν θα παραβίαζε την αρχή της διεθνούς προστασίας που αφορά σε διωκόμενους για πολιτικά αδικήματα ενώ σύμφωνα με τη Βρετανική δικαιοσύνη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα απολάμβανε στις ΗΠΑ μια δίκη με βάση τη “συνήθη συνταγματική προστασία”.  Ωστόσο, το βρετανικό δικαστήριο αποδέχθηκε τα πορίσματα διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων,  που αφορούν στην βαριά κατάθλιψη που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας “μοναδικής” περιόδου “στην ιστορία των ΗΠΑ”, δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.

Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ασάνζ, όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει και ζήτησε την απαλλαγή του.

“Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες (που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές αρχές) δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει”, τόνισε η δικαστής στην απόφασή της.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με μια έκρηξη χαράς από τους περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να αγκαλιάζονται. Με σηκωμένη τη γροθιά φώναξαν “Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ” και “Κερδίσαμε!”.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.

Πέρα από το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η στάση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ασάνζ παραμένει άγνωστη. Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο. Όμως πριν δέκα χρόνια ο Μπάιντεν είχε συγκρίνει τον Ασάνζ με “ένα high tech τρομοκράτη”.

Δικογραφία με 18 κατηγορίες

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Εναντίον της σημερινής απόφασης αναμένεται να ασκηθεί έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Τα νομικά προβλήματα

Τα νομικά προβλήματα του Ασάνζ άρχισαν όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του, έπειτα από καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσης. Φοβούμενος ότι η Στοκχόλμη είχε απώτερο στόχο να προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια.

Όταν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε και η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία, τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παρότι στη Σουηδία η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο το 2017.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ  ;eχει καταγγείλει, μεταξύ άλλων, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ. Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ο Νιλς Μέλτσερ καλούσε τον αμερικανό πρόεδρο να απονείμει χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks, τονίζοντας ότι «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».

Πηγή: politisonline.com