Οι κάλπες έκλεισαν στην Τουρκία για τον β΄γύρο των προεδρικών τουρκικών εκλογών που κρίνουν ποιος θα έχει στα χέρια το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να περιμένει με αγωνία να μάθει αν οι λιγοστές ελπίδες του και οι προσπάθειές του εδώ και 13 χρόνια να ανατρέψει τον Τούρκο πρόεδρο απέδωσαν καρπούς.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι oδεύει προς θρίαμβο

Σύμφωνα με το The Spectator Index ο Ερντογάν προηγείται με 58,3% έναντι 41,6% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές από την Άγκυρα ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες προκειμένου να μιλήσει ο Ερντογάν από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για πρώτη φορά , αφού συνήθως βγαίνει στο μπαλκόνι του κόμματός του μετά τις εκλογές για την επινίκια ομιλία.

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι ενστάσεις στο συμβούλιο μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας [ψηφοφορίας] αξιολογήθηκαν επίσης και στάλθηκαν στα αρμόδια επαρχιακά και περιφερειακά εκλογικά συμβούλια». Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν ταυτόχρονα

Οι δύο μονομάχοι, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, άσκησαν σχεδόν ταυτόχρονα το εκλογικό τους δικαίωμα.

τουρκικές εκλογές 28 Μαίου 2023

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει πάντα. Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα καλώντας τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων «αφού οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», όπως είπε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει”, διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα.

τουρκικές εκλογές 28 Μαίου 2023

Το CHP κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα ασφάλειας σχετικά με την εκλογική διαδιακασία, μιλώντας για «γιορτή της δημοκρατίας». Ωστόσο, o αναπληρωτής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, κατήγγειλε επίθεση σε εκλογικούς παρατηρητές. Ο Οζέλ ανέφερε στο Twitter ότι οι εκλογικοί παρατηρητές του CHP σε ένα χωριό της νοτιοανατολικής τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα ξυλοκοπήθηκαν και τους έσπασαν τα τηλέφωνά τους μετά από αντίρρηση για παρατυπίες στις εκλογές. Ο ίδιος είπε ότι ο βουλευτής του CHP Αλί Σεκέρ βρισκόταν στο σημείο και προέτρεψε τις Αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκλογών.

Νωρίτερα τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής αρχής Αχμέτ Γενέρ τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα από αυτά του πρώτου γύρο. Ο Γενέρ είπε ότι η καταμέτρηση αναμένεται να προχωρήσει πιο γρήγορα λόγω του γεγονότος ότι συμμετείχαν μόνο δύο υποψήφιοι. Ο επικεφαλής της εθνικής εκλογικής αρχής της Τουρκίας είπε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς επεισόδια. Μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, τα προκαταρκτικά τελικά αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν παρά το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

τουρκικές εκλογές 28 Μαίου 2023

Στις σεισμόπληκτες περιοχές οι πολίτες ψήφισαν σε κοντέινερ, ενώ κάποια ζευγάρια άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν περάσουν της βέρες, ενώ έγιναν και προτάσεις γάμου που επισημοποιήθηκαν με σφραγίδα επί του ψηφοδελτίου.

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε η γυναίκα πήγε να ψηφίσει με το αρνάκι της, ένας άνδρας που ψήφισε και στον δεύτερο γύρο συντροφιά με τον παπαγάλο του και παραδοσιακή φορεσιά και ο Τούρκος … spiderman.

Καθοριστική η συμμετοχή

Η συμμετοχή θα είναι καθοριστική στον δεύτερο γύρο καθώς τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου τόνισαν τη σημασία της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις προεκλογικές τους εκστρατείες συνειδητοποιώντας ότι θα είναι το κλειδί για το αποτέλεσμα.

Η βάση των ψηφοφόρων του Ερντογάν προσήλθε σε αριθμούς ρεκόρ στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, όπου η συνολική συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 87%.

Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στη «συνέχεια» στην εκστρατεία του και επεσήμανε ότι το κόμμα του ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που από πολλές απόψεις θεωρείται ως το βασικό του χαρτί. Ο Κιλιτσντάρογλου συγκράτησε τον ευρύ συνασπισμό έξι κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών, των συντηρητικών, των κουρδικών κομμάτων και ενός ακροδεξιού τουρκικού εθνικιστικού κόμματος, δεν εξασφάλισε όμως την υποστήριξε του ακροδεξιού Ογκάν, λόγος για τον οποίο υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό, ζητώντας τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων.

Πηγή: politisonline.com