Σε πείσμα των οργισμένων ατιδράσεων και εκδηλώσεων οργής, η μέρα, (θλιβερή για τον Χριστιανισμό γενικά και τον ελληνισμό ειδικότερα), που η Αγία Σοφία, ως τζαμί πλέον θα υποδεχθεί τους περίπου 1.000-1.500 προσκεκλημένους στην πρώτη προσευχή έφτασε. 

Μία ημέρα, που περίμενε και σχεδίαζε πολύ καιρό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθε ενέργεια του οποίου κάνει την Τουρκία να στρέφεται απολύτως προς την ανατολή και τον ίδιο να φιλοφοξεί να γίνει ο «πατερούλης» του Ισλάμ, από τον Βόσπορο μέχρι και την Ινδία. 

Μία ημέρα που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την 86η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που έθεσε τα όρια της σημερινής Τουρκίας, γεγονός, που δείχνει εμπράκτως την αμφισβήτηση του «Σουλτάνου» Ερντογάν έναντι του Κεμάλ, ο οποίος με την υπογραφή της, στις 24 Ιουλίου του 1934, είχε προσδώσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα στην γειτονική χώρα.

΄Ηταν εξάλλου διάταγμα του Κεμάλ εκείνο του 1934, που έκανε την Αγία Σοφία Μουσείο, αυτό που κατήργησε το Προεδρικό Διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. που εφαρμόζεται από σήμερα, κάνοντας μουσουλμανικό τέμενος τον πλέον εμβληματικό ναό της Χριστιανοσύνης.

Έναν ναό με ιστορία 1,5 χιλιετίας, χτισμένοπολύ πριν το Σχίσμα των Εκκλησιών, και αποτέλεσε στους αιώνες το απόλυτο σύμβολο της εποχής του Βυζαντίου.

«Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

Την προσευχή θα εκφωνήσει ο ακραίων πεποιθήσεων Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet.

Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων στην πρώτη προσευχή, θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Εκτός από τον πρόεδρο της χώρας και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος.

Όπως είχε πρόσφατα μεταδώσει θυμίζουμε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε μία κίνηση δήθεν σεβασμού προς τις θρησκείες του κόσμου, κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία και να παραστεί στην σημερινή προσευχή!

Ο Πάπας Φραγκίσκος, την περασμένη εβδομάδα, είχε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώνοντας: «Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία»…

Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο επισήμανε,  ότι η Άγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί.

Παρά τον συνωστισμό, διευκρινίστηκε πάντως, πως τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, θα τηρηθούν στο ακέραιο,  με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αντισηπτικών, καθώς και με διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς, που θα τα στρώσουν πάνω από τα γιγάντια πετρόλ χαλιά, με τα οποία κάλυψαν τον ιερό χώρο της εκκλησίας ορόσημο, ενώ λευκά πανιά έχουν καλύψει τα αριστουργηματικά χριστιανικά ψηφιδωτά και τις Βυζαντινές  εικόνες.

Το Γαλάζιο Τζαμί ακριβώς απέναντι, το οποίο χτίστηκε άλλωστε, ακριβώς για να συναγωνιστεί μάταια, σε μεγαλείο τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, για τις ακραία εθνικιστικές φιέστες εντυπωσιασμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προφανώς δεν ήταν αρκετό…

Οι πρώτοι προσκεκλημένοι, αρχίζουν να καταφθάνουν στον βεβηλωμένο χώρο,  από τις δέκα το πρωί, ενώ η πρώτη προσευχή έχει προγραμματιστεί, για τη μία το μεσημέρι.

Πηγή: politisonline.com