Τα πρώτα σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη από το έντονο κύμα κακοκαιρία που «χτυπάει» τη χώρα από την Παρασκευή, καθώς στην περιοχή της Πολίχνης ξεχείλισε ξεροπόταμος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια.

Επί ποδός βρίσκεται η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϊστάμενος Χαράλαμπος Στεργοιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ«Βρισκόμαστε επί ποδός με όλα τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας και σιγά σιγά αίρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr, έντονη βροχόπτωση με μεγάλη διάρκεια και η οποία συνοδεύτηκε από ασταμάτητους κεραυνούς, σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, από την καταιγίδα γέμισε με σημαντικό όγκο νερού η οδός 26ης Οκτωβρίου, με συνέπεια τα οχήματα μετά βίας να διασχίζουν τον δρόμο.

Δείτε βίντεο:

Από την κακοκαιρία, πλημμύρισαν σπίτια και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα.

Μία οικογένεια σε σπίτι στην οδό Μαυρομιχάλη, πλάι στο ρέμα Ξηροποτάμου που υπερχείλισε για ακόμη μια φορά, έζησε μια εφιαλτική νύχτα. Σύμφωνα με το thestival.gr, το σπίτι υπέστη σημαντικές υλικές ζημιές. Την ώρα που πλημμύριζε το σπίτι η ηλικιωμένη η οποία έχει υποστήριξη με οξυγόνο βρισκόταν στο ισόγειο. Ο γαμπρός της, την πήρε στους ώμους του και την ανέβασε στον επάνω όροφο.

Επίσης, απομάκρυναν από το σπίτι δύο σκυλιά της οικογένειας για να μην πνιγούν. Τα νερά παρέσυραν και ένα αυτοκίνητο το οποίο ο ιδιοκτήτης προόριζε για τον γιο του που σπουδάζει στην Κρήτη. Συνολικά στο σημείο τρία αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν πυροσβέστες και συνεργεία του δήμου Παύλου Μελά.

thes_plim1

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια.

Στο σημείο βρίσκονται άνθρωποι του δήμου που επιχειρούν, ενώ το πρόβλημα είναι έντονο καθώς έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και φερτά υλικά.

Ο όγκος του νερού έχει φτάσει μέχρι τις αυλές κατοίκων, οι οποίοι καταγγέλλουν στην πρωινή εκπομπή του OPEN πως ο δήμος είχε δεσμευθεί ότι θα τον θωρακίσει, αλλά σε κάθε καταιγίδα συμβαίνει το ίδιο.

«Γύρω στις 4:30 ακούσαμε ένα βουητό, δεν ήταν πολλή βροχή. Βγήκα στο μπαλκόνι και κοιτάω μία τεράστια ορμή να έρχεται, αλλά κράτησε πολλή ώρα. Πήραμε τα αυτοκίνητα για να μην τα πάρει το ποτάμι», περιέγραψε κάτοικος της περιοχής.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «πλημμύρισαν όλα τα σπίτια», ενώ άλλος κάτοικος αναφέρει πως «είναι η δεύτερη φορά σε δυο-τρεις μήνες. Είχαν να το δω από το ’76-77 που είχαν πλημμυρίσει τα πάντα». Άλλος άνθρωπος που ζει στη συγκεκριμένη γειτονιά λέει ότι «δεν γίνεται να ζούμε με τον φόβο».

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πιθανόν οι κλήσεις να αυξηθούν τις επόμενες δύο ώρες γιατί ο κόσμος θα πάει στις δουλειές του και θα υπάρξουν ακόμα και επιχειρήσεις πλημμυρισμένες. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η στάθμη είναι πολύ χαμηλή και δεν μπορεί να γίνει ενέργεια από την Πυροσβεστική.

Εν τω μεταξύ αξιοσημείωτο ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα σάρωσαν όλο τον αστικό ιστό της πόλης, δηλαδή δεν υπάρχει τοπικότητα, ενώ η καταιγίδα «χτύπησε» και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Ακόμα, σε κάποιες περιοχές σημειώθηκαν κάποιες διακοπές ρεύματος, όπως η Τούμπα, τα Διαβατά, τα Μουδανιά στη Χαλκιδική.

Βέβαια, στις Συκιές, στις κατηφόρες το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο, καθώς είναι ένα σημείο το οποίο παραδοσιακά σε κάθε καταιγίδα «κατεβάζει» πολύ μεγάλο όγκο νερού στο κέντρο. Παρ’ όλα αυτά, σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει δεχθεί 10 κλήσεις και οι τέσσερις αφορούσαν σε απαντλήσεις υδάτων.

ThessToday.gr - Ξεχείλισε ξηροπόταμος Πολίχνη
Thestival.gr Πλημμυρισμένο Τούνελ

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης. Όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμού του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

thes_plim

Πηγή: politisonline.com