Σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, στον ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας, το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι 254 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό σε 19.115. Το ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν 18.102 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 2.100.712.

Κατά 91,25% αποτελεσματικό το κινεζικό εμβόλιο της εταιρείας Sinovac 

Στο μεταξύ, Τούρκοι ερευνητές που απαρτίζουν το κυβερνητικό επιστημονικό συμβούλιο, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι το κινεζικό εμβόλιο της εταιρείας Sinovac έχει 91,25% αποτελεσματικότητα και πως το ποσοστό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί με βάση δεδομένα κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα που ανακοίνωσε αποτελέσματα του κινεζικού υποψήφιου εμβολίου μετά από κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν εντοπίστηκαν κύρια συμπτώματα της νόσου κατά τις κλινικές δοκιμές του CoronoVac, εκτός από την περίπτωση ενός ατόμου που εμφάνισε αλλεργική αντίδραση.

Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει να προμηθευτεί 50 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο έως τις 11 Δεκεμβρίου, αλλά η αποστολή του φορτίου έχει καθυστερήσει. Ενόψει τις εξέλιξης αυτής, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως θα εμβολιαστούν σε πρώτο στάδιο περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι, με αφετηρία τους εργαζομένους στους τομείς υγείας.

Πηγή: politisonline.com