Την επιφύλαξή τους εκφράζουν οι περισσότεροι ειδικοί σε σχέση με το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, με βάση τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία της πανδημίας κατά τις δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές φαίνεται ότι είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν τελικά θα υπάρξει μερική χαλάρωση στο πεδίο αυτό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό rapid test που θα επιδεικνύουν οι πολίτες στα διόδια, ενδέχεται να αποτελέσουν το «όπλο» κατά της πανδημίας, ώστε να επιτραπούν το Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πρόκειται για ένα σενάριο που εξετάζεται την τελευταία εβδομάδα και θα αποφασιστεί, μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε πάντως ότι τα μέτρα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι αντίστοιχα των Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η επιδημιολογία του ιού είναι απρόβλεπτη και θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «είναι γεγονός ότι στους εξωτερικούς χώρους μεταδίδεται λιγότερο ο κορωνοϊός, συνεπώς, αν τηρηθούν τα μέτρα, καλύτερα να στείλουμε τον κόσμο στην εξοχή, παρά να είναι ο ένας πάνω στον άλλον».

diodia-arthro

«Στο χωριό έχουμε λιγότερες δυνατότητες μετάδοσης. Επιπλέον, θα νιώσει ο κόσμος ψυχική ανάταση και θα τηρεί πιο εύκολα τα μέτρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αθηναίοι κι οι Πατρινοί δεν πάνε στα εξοχικά τους και επιβαρύνουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανάκης, χαρακτήρισε ως «όπλο» τα self-tests και πρότεινε, να γίνονται πριν το πασχαλινό τραπέζι ή και πριν μπούμε στο πλοίο.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, αρνήθηκε να εκφράσει άποψη για τις μετακινήσεις το Πάσχα. «Δε λέω τίποτα, να δούμε μία εβδομάδα πριν», είπε σχετικά και τόνισε πως, «όταν πάμε στο χωριό, ψήνουμε το μισό χωριό, όχι μία -μία οικογένεια».

Πάντως η ίδια τόνισε πως «θέλει προσοχή η μετακίνηση» αλλά και υπενθύμισε πως «είναι πολλές περιοχές στο κόκκινο, δεν είναι μόνο η Αττική».

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας για την πιθανότητα να πάμε το Πάσχα στα χωριά μας, εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση.Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος με μια πολύ σωστή δήλωση που έκανε, λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία. Το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του. Να μην εξαντλήσουμε αυτά τα όρια. Εγώ θα ήμουν επιφυλακτικός για το Πάσχα».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των διακοπών του Πάσχα, είπε πως «το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα να είναι λιγότερες, 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, οι χιλιάδες γιατροί που παλεύουν 13 μήνες να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα. Ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων».

Πηγή: politisonline.com