Ο Σεργκέι Σουροβίκιν που εδώ και λίγο καιρό είναι ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παραδέχθηκε πως απόψε (18/10) η στρατιωτική κατάσταση είναι «τεταμένη», κυρίως στην περιοχή γύρω από τη Χερσώνα.

«Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», είπε σε συνέντευξη ο Σουροβίκιν, σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι. «Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών», πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ».

Ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. «Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού από τη Χερσώνα όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων», είπε.

Ο διοικητής Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο, που είναι διορισμένος από τη Μόσχα, επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του  είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά του ο Σουροβίκιν υποστήριξε ότι «το ουκρανικό καθεστώς επιχειρεί να διασπάσει την άμυνά μας συγκεντρώνοντας όλες τις εφεδρείες του για αυτήν την αντεπίθεση». Πρόσθεσε ακόμη πως η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», ιδίως στην πόλη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών πληγμάτων εναντίον «κοινωνικών, οικονομικών και βιομηχανικών υποδομών».

Ζημίες από τους βομβαρδισμούς μεταξύ άλλων έχουν υποστεί  το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό. Ο Σουροβίκιν έκανε μάλιστα λόγο για «άμεση απειλή για τη ζωή των κατοίκων».

Οι επόμενες ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών». Τέλος, υπογράμμισε πως δεν αποκλείεται η λήψη μιας δύσκολης απόφασης.

Πηγή: politisonline.com