Ανησυχία και αντιδράσεις για την ευρύτερη στάση της Εκκλησίας έναντι του κορωνοϊού, πυροδότησε η μετάδοση του ιού και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, που διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό χθες Πέμπτη με ήπια συμπτώματα, αλλά θετικός στον Covid-19.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είχε ευθύς εξαρχής ταχθεί, υπέρ της τήρησης των μέτρων της Πολιτείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το χρονικό μάλλον έχει αρχή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου. Κατόπιν αυτής, σήμανε συναγερμός, καθώς στη συνεδρίαση μετείχε μητροπολίτης που διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε διαγνωσθεί αρνητικός στο rapid test και στις μοριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και μετά το πέρας των εργασιών της ΔΙΣ και πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο διαγνώσθηκε θετικός στην προγραμματισμένη εξέταση την περασμένη Δευτέρα. Χθες, καθώς εμφάνισε ήπια συμπτώματα, κρίθηκε σκόπιμο να εισαχθεί στον «Ευαγγελισμό», αρχικά σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και στη συνέχεια σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) στον 9ο όροφο, για καθαρά προληπτικούς λόγους λόγω ηλικίας – είναι 82 ετών. Θεράπων ιατρός, η κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Τι δείχνει η ιχνηλάτιση για το πώς έφτασε ο ιός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Από τη συνάντησή του με τον Ιωνίας Γαβριήλ  μεταδόθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το economico.gr – ο κορωνοιός στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος βρίσκεται νοσηλευόμενος υπό στενή παρακολούθηση, στη  Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ – ο οποίος επίσης νοσεί – είναι  θεολόγος, Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρώην Επίσκοπος Διαυλείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πρώην Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανησυχία για τα συνεχή κρούσματα στην Ιεραρχία

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου ενέτεινε την ανησυχία στην Εκκλησία για τα κρούσματα, αλλά και τις ενστάσεις για τον χειρισμό του θέματος από μητροπολίτες.

Συγκεκριμένα, για τη διασπορά του ιού μεταξύ των ιεραρχών της ΔΙΣ πολλοί θεωρούν «ένοχο» το γεύμα που παρατέθηκε μετά τη ΔΙΣ από ιεράρχη.

Για ποιο λόγο έγινε εν μέσω καραντίνας; Έπειτα από αυτό, θετικά διεγνώσθησαν ακόμη τρία μέλη της ΔΙΣ αλλά και στελέχη της Αρχιεπισκοπής. Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιος «έφερε» τον ιό στους μητροπολίτες (κάποιοι λένε ιερέας, ορισμένοι μέλος της ομάδας catering που φρόντισε τα του γεύματος, άλλοι λένε για ιεράρχη).

Επίσης, εγείρεται θέμα διαφάνειας. Παρότι ορισμένοι μητροπολίτες δήλωσαν ότι έχουν ασθενήσει, υπάρχουν άλλοι που δεν το έχουν δημοσιοποιήσει, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καν ιχνηλάτηση των επαφών τους από τον ΕΟΔΥ.

Τέσσερις τουλάχιστον ιεράρχες στη Βόρεια Ελλάδα είναι θετικοί, χωρίς να το δημοσιοποιούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τουλάχιστον τέσσερις οι ιεράρχες στη βόρεια Ελλάδα είναι θετικοί χωρίς να το έχουν δημοσιοποιήσει, καθώς άπαντες επικαλούνται λόγους προσωπικών δεδομένων.

«Η φημολογία όμως λειτουργεί αρνητικά και ισοπεδωτικά, ενισχύοντας τη δυσπιστία, την ίδια στιγμή που από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία άφησε ακάλυπτους όσους κινούν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό», ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» κυβερνητικό στέλεχος. «Το κουκούλωμα παραπέμπει σε σκάνδαλο», προσθέτει εκκλησιαστική πηγή.

Πηγή: politisonline.com