Συνεχίζεται η ανοδική τάση στις τιμές των ακινήτων, τόσο σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, αλλά και την πώληση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών ακινήτων SPI του Spitogatos κατέγραψε αυξημένες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το 1o τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +9% μέσο όρο αύξησης στις ζητούμενες τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ αύξηση, κατά +3% και +4% αντίστοιχα, καταγράφηκε σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στην πώληση κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023

Αύξηση +9,6% σε σχέση με πέρσι παρουσιάζει η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς κατοικιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές αγοράς κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 παρουσιάστηκαν σε Βουλιαγμένη (6.250,0€/τ.μ.), Βούλα (4.901,9€/τ.μ.), Γλυφάδα (4.375,0€/τ.μ.), Άλιμο (4.358,9€/τ.μ.),  Κολωνάκι (4.255,3€/τ.μ.) και Ελληνικό (4.222,2€/τ.μ.).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στα Ανατολικά Προάστια Αθήνας βρίσκεται ανάμεσα στις υψηλότερες ζητούμενες τιμές σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας πανελλαδικά (2.350,0€/τ.μ.), με Γέρακα, Ανθούσα και Παιανία να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι, κατά +21,1% κατά μέσο όρο.

τιμές ακινήτων, πίνακας για ενοικια

Στη Θεσσαλονίκη πρωταθλητές αναδείχθηκαν η Πυλαία (2.377,6€/τ.μ.), το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.333,3€/τ.μ.), η περιοχή Τριανδρία-Δόξα (2.055,6€/τ.μ.), η περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία (2.026,7€/τ.μ.) και η Θέρμη (2.000,0€/τ.μ.).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, που έρχονται σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων για τις τοποθετήσεις τους. Ιδιαίτερα στα Νότια Προάστια Αττικής, στα νησιά των Κυκλάδων και στη Χαλκιδική -προορισμοί τους οποίους οι επενδυτές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια- οι ζητούμενες τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι κατά +13,2%, +8,1% και +12,5% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον προκαλεί η αύξηση των ζητούμενων τιμών αγοράς των νεόδμητων κατοικιών. Ενδεικτικά, στο λεκανοπέδιο της Αττικής η μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά +15% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η ραγδαία αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής, σε συνδυασμό με την ανάγκη για πράσινη προσαρμογή των ακινήτων, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τη μεγάλη αύξηση.

Συνολικά στην επικράτεια, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022 παρατηρήθηκαν στην Πάρο (+24,9%), στην Καλλιθέα (Νότια Προάστια Αττικής) (+24,4%), στη Θέρμη (Δήμος Θεσσαλονίκης) (+23,1%), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (+22,8%) στη Βούλα (Νότια Προάστια Αττικής) (+22,5%), στην Καλαμάτα (+22,4%) και στα Χανιά (+22,2%). Μάλιστα, στα Χανιά είχαμε αύξηση +26,7% στη μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων σε σχέση με πέρσι, κατατάσσοντάς τα στις πόλεις της Ελλάδος με τις υψηλότερες τιμές αυτών.

Πού κυμαίνονται τα ενοίκια στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022 εμφανίστηκαν σε Ρέθυμνο (+20,0%), κέντρο Αθήνας (+15,4%), Βούλα (+14,2%), Διόνυσο (+13,9%), Νέα Ερυθραία (+13,7%) και Σεπόλια (+13,1%).

τιμές ακινήτων, πίνακας για ενοικια

Εκτοξεύονται οι τιμές πέριξ της Γραμμής 4 του μετρό και στις φοιτητουπόλεις

Ραγδαία άνοδος στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρουσιάστηκε σε περιοχές της Αττικής πλησίον των νέων σταθμών μετρό Γραμμής 4. Πιο συγκεκριμένα, σε Εξάρχεια, Ιλίσια και στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών παρουσιάστηκε εντυπωσιακή άνοδος στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με πέρσι, κατά +13,3%, +13,2% και +11,2% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στα διαθέσιμα studios και διαμερίσματα προς ενοικίαση σε σχέση με πέρσι, σε μεγάλες «φοιτητουπόλεις» όπως ο Βόλος, η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη, κάτι που ενδέχεται να οφείλεται στην επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια μετά την πανδημία, η οποία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για καταλύματα.

Στο σύνολο της επικράτειας, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών φαίνεται πως είναι η Χαλκιδική (32,3€/τ.μ.), οι Κυκλάδες (15,0€/τ.μ.), τα Νότια (11,1€/τ.μ.) και Βόρεια Προάστια Αττικής (10,3€/τ.μ.) καθώς και το κέντρο Αθηνών (9,4€/τ.μ.).

Σύμφωνα με την ομάδα του Spitogatos, θετικά αναμένεται να επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση τα κίνητρα που δίνονται για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση του προγράμματος «Σπίτι μου» από μερίδα των νέων 25-39 ετών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και οι τελευταίες ανακοινώσεις για πάγωμα των επιτοκίων βάσης των στεγαστικών δανείων.

Τα πιο ακριβά σημεία για πώληση και ενοικίαση

Δείτε τα πιο ακριβά σημεία στην Ελλάδα και στην Αττική για πώληση και ενοικίαση:

τιμές ακινήτων, πίνακας για ενοικιατιμές ακινήτων, πίνακας για ενοικια

Πηγή: politisonline.com