Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στο Reuters ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά του ΔΝΤ, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, εξηγώντας ωστόσο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο”.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, είναι πλέον σαφές ότι μια οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς σημαντική ιατρική ανακάλυψη όσον αφορά τον κορωνοϊό, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του ιού εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. «Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένουν σε θέση να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στο Ταμείο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», ανέφερε ειδικότερα. 

Το ΔΝΤ προέβλεψε την Τρίτη 23/6 μία βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από ότι ανέμενε αρχικά, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ στις περισσότερες χώρες. Συγκεκριμένα, προβλέπει παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,9% για το 2020 και μια συνολική απώλεια παραγωγής 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2021.

“Έχουμε ακόμη περίπου τα 3/4 της δανειοδοτικής μας ικανότητας. Δεν είναι απίθανο να βρεθούμε στο σημείο που θα δοκιμαστούν οι πόροι του ΔΝΤ, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο”, δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Όσον αφορά στην πιθανότητα πρόσθετων πόρων, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι: ‘Όλα είναι στο τραπέζι. Ελάτε σε εμάς αν χρειαστεί να κάνετε περισσότερα, βρισκόμαστε εδώ για εσάς“.

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει με ταχείες διαδικασίες χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης περίπου 100 δισ. δολαρίων καθώς επίσης έχει χορηγήσει επιπλέον δάνεια και επιχορηγήσεις σε 72 χώρες σε μόλις πάνω από επτά εβδομάδες, σημείωσε η επικεφαλής.

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγή: politisonline.com