Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει ευρέως ρεπορτάζ και ανατριχιαστικά βίντεο με Ρώσους να σπάζουν επίτηδες χέρια ή πόδια, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγουν την εν εξελίξει μερική επιστράτευση.
Σχετικές αναζητήσεις στο Google, τύπου «πώς να σπάσεις ένα χέρι στο σπίτι» αναφέρεται ότι έχουν χτυπήσει το τελευταίο διάστημα «κόκκινο».
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που αναζητούν άλλες, λιγότερο επώδυνες μεθόδους. Αρκετοί γράφονται σε προγράμματα και θεραπείες για υποτιθέμενα προβλήματα εθισμού ή ψυχικής υγείας.
Άλλοι, που είναι διατεθειμένοι και μπορούν να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, απευθύνονται σε μια αναδυόμενη «μαύρη» αγορά πώλησης πλαστών ιατρικών εγγράφων.
Εκ προκειμένω αφορούν σε χρόνιες παθήσεις, που δίνουν εξ ορισμού «απαλλαγή» από κάθε επιστράτευση. Η μεγαλύτερη ζήτηση φαίνεται ότι είναι για ηπατίτιδα ή AIDS.
Ρεπορτάζ του ιστότοπου Rest of the Word αποκαλύπτει μάλιστα και σχετικό «τιμοκατάλογο».
Οι διαγνώσεις για τον ιό HIV, με απευθείας καταχώρηση στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Υγείας, κοστολογείται για παράδειγμα στα 620 δολάρια: σχεδόν τα δύο τρίτα ενός μέσου μισθού στη χώρα.
Μια ιατρική διάγνωση για ηπατίτιδα κοστίζει 820 δολάρια. Η πληρωμή γίνεται συνήθως σε bitcoin. Τυχόν μελλοντική κατάργηση από τη βάση δεδομένων πωλείται χωριστά. Πρακτικά ωστόσο πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εξαπάτησης των επίδοξων πελατών.
«Φοβού τους ελέγχους»
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μέχρι στιγμής έχουν επιστρατευτεί περισσότερα από 200.000 άτομα, ενώ δεδηλωμένος στόχος παραμένουν οι 300.000 άνδρες.
Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, πρόκειται μόνο για άτομα με στρατιωτική εμπειρία ή/και συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως π.χ. στον χειρισμό οπλικών συστημάτων και σε πόστα επιμελητείας.
Κατά τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona ωστόσο, για τις αποστολές στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας οι ρωσικές αρχές κινητοποιούν άτομα από τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Επικαλούμενο μαρτυρίες, κάνει λόγο για στρατολόγηση σε κέντρα αστέγων και απόρων, καθώς και σε εργατικές κατοικίες ανά τη ρωσική επικράτεια.
Η ομάδα Food Instead of Bombs, η οποία διανέμει τρόφιμα στους άστεγους στη Μόσχα, επισημαίνει ότι από τους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας έχουν πλέον απομακρυνθεί δεκάδες άστεγοι, που οδηγούνται σε στρατολογικά γραφεία παρά τη θέλησή τους.
«Η αστυνομία έρχεται απροειδοποίητα και αρπάζει από τον λαιμό ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για φαγητό», ανέφερε ένας ακτιβιστής. Οι αρχές αντέτειναν ότι πρόκειται για μέρος μιας διαδικασίας ελέγχου εγγράφων.
Όμως το Mediazona γράφει ότι ανάλογες επιδρομές γίνονται σε ξενώνες εργαζομένων, που χρησιμοποιούνται συνήθως από «ταχυμεταφορείς, οδηγούς ταξί, μικροτεχνίτες και πωλητές», ντόπιους και αλλοδαπούς.
Παραθέτει μάλιστα τη μαρτυρία ενός ενοίκου στο Travel Inn στη Μόσχα. Στις 8 Οκτωβρίου, περιέγραψε, η αστυνομία σφράγισε την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο και άρχισε να ερευνά ένα προς ένα τα δωμάτια, ζητώντας έγγραφα. «Σε ορισμένους επιδόθηκαν χαρτιά επιστράτευσης για την επόμενη μέρα», δήλωσε, «και τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν».
Άγχος, φόβος, θάνατος
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ρευστότητας, αβεβαιότητα και φόβου, ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν αύξηση στο πελατολόγιο ανδρών σε τράπεζες σπέρματος.
Υπό τον φόβο επιστράτευσης και ενός βαρύ τραυματισμού, θέλουν -όπως αναφέρει και ο πρώην ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στίβεν Ρόζενμπεργκ- να καταψύξουν σπερματοζωάρια, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον.
Οι κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις λέγεται ότι κάνουν «χρυσές δουλειές» μετά την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης.
Τέτοια είναι η ζήτηση, που μια κλινική στην Αγία Πετρούπολη προσφέρει έκπτωση 10% στους επιστρατευμένους. Άλλοι, ακόμη και χωρίς να έχουν λάβει σχετικό χαρτί, πιέζουν να κλείσουν επειγόντως ραντεβού, ει δυνατόν παρακάμπτοντας ή επισπεύδοντας προπαρασκευαστικά βήματα και εξετάσεις.
Το γιατί ίσως εξηγεί μια τελευταία ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της περιφέρειας του Τσελιάμπινσκ, στη δυτικο-κεντρική Ρωσία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, επιβεβαίωσε ότι πέντε έφεδροι υπό εκπαίδευση έχασαν τη ζωή τους, χωρίς διευκρινίσεις για τα αίτια θανάτου.
«Παρέχουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια στις οικογένειες και στους συγγενείς», ανέφεραν οι αρχές, υπογραμμίζοντας την κρατική δέσμευση για αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ρουβλιών (περίπου 16.000 ευρώ) για κάθε πεσόντα.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός Τύπος και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναφέρει θανάτους επιστρατευμένων, κυρίως στα Ουράλια και στη Σιβηρία. Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαξίμ Ιβανόφ του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», τουλάχιστον τέσσερις έχουν αποδοθεί σε καρδιακή προσβολή, αυτοκτονία, κύρωση του ήπατος και υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Πηγή: politisonline.com