Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μετέβη σήμερα στο Κουβέιτ και το Ομάν, με την ευκαιρία μιας περιοδείας στις αραβικές χώρες του Κόλπου στο πλαίσιο της επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Δυτικών και Ιρανών σε θέματα ευαίσθητης σημασίας.

Οι Ιρανοί ενέτειναν τις απευθείας συνομιλίες με τους Ευρωπαίους και τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το θέμα των φυλακισμένων, δύο θέματα που ενισχύουν τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στο Κουβέιτ, ο Ιρανός υπουργός συζήτησε με τον πρωθυπουργό Άχμαντ Ναουάφ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ «τις τελευταίες εξελίξεις στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

«Η λύση των προκλήσεων με τη συλλογική συμμετοχή των χωρών της περιοχής είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος στις χώρες και να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο», έγραψε στο Twitter o Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, διευκρινίζοντας ότι θα μεταβεί στη συνέχεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Μασκάτε όπου είχε «εποικοδομητική και θετική» συνομιλία με τον ομόλογό του στο Ομάν, Μπαντρ Αλ-Μπουσάιντι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ONA.

Αδιαμφισβήτητος μεσολαβητής μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, το σουλτανάτο σπανίως γνωστοποιεί το περιεχόμενο των διπλωματικών του προσπαθειών.

Πριν από το Ομάν και το Κουβέιτ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ήταν την Τρίτη στο Κατάρ, όπου συζήτησε για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Συνομιλίες του Ιράν με τον Ενρίκε Μόρα της ΕΕ

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα, συνάντησε τον Ενρίκε Μόρα, το δεξί χέρι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είχα μια σοβαρή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Ενρίκε Μόρα στη Ντόχα», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλί Μπαγερί. «Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην άρση των κυρώσεων», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, Πέτερ Στάνο, επιβεβαίωσε σήμερα τη συνάντηση αυτή, στο πλαίσιο της «καθοριστικής δέσμευσης της ΕΕ με το Ιράν». «Διατηρούμε ανοιχτές τις διπλωματικές οδούς, όπως μέσω αυτής της συνάντησης στο Ντόχα, για να εξετάσουμε όλα τα θέματα ανησυχίας με το Ιράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ιράν και ΗΠΑ επιδιώκουν να μετριάσουν τις εντάσεις με μια αμοιβαία «κατανόηση» για να βοηθήσουν να τερματιστεί το αδιέξοδο.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη φέρεται να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας για να αντικαταστήσουν αυτήν του 2015 που καταρρέει μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.

Οι δύο χώρες διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες.

Το Ιράν ωστόσο επιβεβαίωσε στις 12 Ιουνίου ότι συνεχίζει να διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μέσω του Ομάν, κυρίως για τους Αμερικανούς που κρατούνται στη χώρα.

Πηγή: politisonline.com