Νέα εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έκανε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Αρχικά ο καθηγητής ανέφερε στο Mega για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: «Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, Η αρχική μου εκτίμηση ήταν από 20 ως 30 χιλιάδες. Τώρα πια νομίζω ότι θα είναι περισσότεροι. Είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχουν επιζώντες κάτω από τέτοια συντρίμμια που βλέπουμε στις φωτογραφίες».

Στη συνέχεια ο καθηγητής φυσικών καταστροφών εξήγησε ότι ο λόγος που μπορεί να θρηνήσουμε τόσα πολλά θύματα είναι επειδή ο σεισμός έγινε κοντά σε μία εμπόλεμη ζώνη και συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, ο κ. Συνολάκης εκτίμησε ότι, μετά από τρία 24ωρα, οι ελπίδες για ανεύρεση διασωθέντων όλο και σβήνουν.

Υπενθυμίζεται ότι, σε χθεσινές του δηλώσεις στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών δήλωσε: «Ο πρώτος σεισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ανατολία. Συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας πολλή σκέψη για το εάν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός ή δεύτερος κύριος σεισμός. Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999».

«Ακόμα και πέντε άτομα να βάλετε σε κάθε κτίσμα, βγάζετε ένα πολύ δύσκολο και στενάχωρο νούμερο. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Ίσως τα πιο κοντινά νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει. Η προσπάθεια διάσωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη», υπογράμμισε.

Πηγή: politisonline.com