Έφτασε στο σημείο που παρανόμως έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX, την οποία εξέδωσε σήμερα η Τουρκία, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο συνοδεία πολεμικών πλοίων, απέπλευσε «παιανίζοντας», νωρίτερα από την Αττάλεια για τη νέα του αυθαίρετη, όσο και προκλητική αποστολή στη Μεσόγειο.

Σε ανάρτηση του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαιώνει πως το Oruc Reis “έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει”. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την “ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή”. Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει “Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου”.

Όλα δυστυχώς δείχνουν, ότι θα έχουμε μία ακόμη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά. Ο ελληνικός Στόλος είναι σε ετοιμότητα, όπως και όλες οι ΕΔ που από χθες το βράδυ βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Γιατί το Oruc Reis έκλεισε από χθες τους πομπούς του

Σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους, προχώρησε ήδη από χθες το βράδυ, το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Σύμφωνα με το marine traffic, το Oruc Reis, απενεργοποίησε τους πομπούς του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το πού ακριβώς βρίσκεται. Στην απενεργοποίηση των πομπών εντοπισμού τους, προχώρησαν παράλληλα και τα άλλα δύο βοηθητικά  σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και έχουν να δώσουν στίγμα σχεδόν από τις επτά το απόγευμα, της Κυριακής.

Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και στο παρελθόν από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το ερευνητικό σκάφος Barbaros, κυρίως για να προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκονται, τόσο το Oruc Reis όσο και τα βοηθητικά του, πλοία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα militaire.gr, το ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

Την ίδια στιγμή, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης νότια της Αγίας Νάπας, πραγματοποιώντας παράνομες έρευνες και συγκεκριμένα ερευνητική γεώτρηση, εντός του Οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: politisonline.com