Συνελήφθησαν την Παρασκευή, λίγο μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την ανακρίτρια Ρόδου, στο πλαίσιο της δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι, που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Εναντίον και των δύο συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα και βάσει αυτών εκδόθηκαν και τα εντάλματα σύλληψής τους.

Ήδη ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο βρίσκεται αυτή την ώρα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου, προκειμένου να δώσει κατάθεση σε προανακριτικό στάδιο για τα όσα του καταλογίζονται και στο πλαίσιο του σχετικού εντάλματος της ανακρίτριας Ρόδου συνελήφθη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 35χρονος αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Από άνδρες της Ασφάλειας Κομοτηνής συνελήφθη ο 56χρονος μάγειρα του πλοίου σε εκτέλεση του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου για την υπόθεση κατασκοπείας.

Ο 56χρονος μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν είχε μεταβεί στην Κομοτηνή.

Μετά τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, συνελήφθη και ο μάγειρας

Στη Ροδόπη συνελήφθη και ο 52χρονος  μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Ο μάγειρας του πλοίου κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε από τον 35χρονο Σ. Μ. για να φωτογραφίζει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια να τις προωθεί στο τουρκικό προξενείο. Ο N.M. γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1968 στην Κομοτηνή.

Εζησε και μεγάλωσε στο μειονοτικό χωριό Εβρίνος, στον ορεινό όγκο των Σαπών Ροδόπης. Ασχολήθηκε με τη μαγειρική και εργάστηκε σε πλοία. Από τον Μάιο εργάζεται ως μάγειρας σε πλοία της SAOS, τα οποία εκτελούν δρομολόγια Ρόδος-Καστελλόριζο. Φέρεται να στρατολογήθηκε από το τουρκικό προξενείο της Ρόδου τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη φορά που οι ελληνικές διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν μαζί του ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεπτόταν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου το Καστελλόριζο. Τότε ο ανταποκριτής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας (TRT) στη Θράκη Αχμέτ Νετζάτ εκδήλωσε ενδιαφέρον να καλύψει την επίσκεψη στο… Καστελλόριζο.

Ο Νετζάτ βρίσκεται στην τουρκική σφαίρα επιρροής, για αυτό και προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ελληνικές αρχές η επιθυμία του να συναντηθεί με έναν υπεράνω υποψίας  μάγειρα πλοίου, μόλις πάτησε το πόδι στο νησί της Ρόδου.

Η επίμαχη συνάντηση όμως, ήταν εκείνη που τελικά «έβαλε στο κάδρο» και τον 52χρονο μάγειρα, οι κινήσεις του οποίου παρακολουθούνταν έκτοτε στενά.

Πηγή: politisonline.com